Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot jerntabletter

Vær forsiktig med jerntablettene. Helseekspertene har funnet ut at jern kan føre til både hjerte- og karsykdommer og kreft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskerne blir sikrere og sikrere. Jern er farlig for dem som har nok av det fra før. Ligg derfor langt unna jerntilskudd dersom du ikke trenger det, råder ekspertene:
- Ingen bør spise jerntabletter uten først å ha rådført seg med lege, sier professor Christian Drevon ved Institutt for ernæringsforskning, Universitetet i Oslo.

Vevet harskner

Nyere forskning er dyster lesning for dem som har tygget jerntabletter rutinemessig. Jernet kan føre til at de flerumettede fettsyrene i kroppen harskner i vevet. Resultatet er hjerte- og karsykdommer, kvinner risikerer i tillegg brystkreft.

- Det er omtrent det samme som skjer med smør som overvintrer på hytta. Når vi åpner smørpakka på våren er smøret ødelagt og lukter harskt. Jernet kan gjøre det samme med fettet i kroppen vår, sier professor Drevon.

Slapp?

Det har nærmest blitt et munnhell at man bør ta jern når man føler seg slapp. Munnhellet bør raskest mulig bringes til taushet. For selv om en del har behov for ekstra tilførsel av jern, gjelder det langt fra alle:

- En del bruker jerntabletter uten at de behøver det. Det bør de slutte med, sier Christian Drevon, som lenge har vært bekymret for vår ukritiske holdning til kosttilskudd:

- Det er en myte at kosttilskudd bestandig er bra for kroppen, slår professoren fast.
- Tidligere fikk for eksempel gravide nærmest rutinemessig beskjed om å ta jern. Det er det heldigvis blitt slutt på.

- Men vi har jo alltid hørt at jern gjør oss klokere?

- Det er riktig at passe mengder med jern, sammenliknet med for lite jern, kan føre til økt intellektuell kapasitet. Men spør du meg er dataene litt svake, og det bør ikke legges for stor vekt på dem.

Jern i grøten

I USA forskes det nå intenst på jerninnholdet i barnegrøt for å finne fram til fornuftige doser.

- Jeg tror at denne forskningen vil føre til at jerntilsetningen i barnegrøt blir redusert i løpet av noen få år. Uten at vi dermed kan si at innholdet er farlig høyt i dag, sier Drevon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!