Advarer mot julebølge

Svenske eksperter er bekymret for julefeiringen.

BEKYMRET FØR JUL: Eksperter i Sverige er bekymret for økt smitte som følge av julefeiring. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB
BEKYMRET FØR JUL: Eksperter i Sverige er bekymret for økt smitte som følge av julefeiring. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Av de nordiske landene er det Sverige som har blitt hardest rammet av pandemien, både i den første og den andre bølgen.

Folkhälsomyndigheten har anslått at smittetoppen kommer i midten av desember, og at både smitte og antall dødsfall deretter vil avta.

Nå advarer svenske eksperter mot en tredje bølge av viruset.

- Til tross for alle oppfordringer, tror jeg mange reiser i jula. Da kan det bli en ny bølge med ukjent spredning når alle kommer tilbake og skal møtes igjen, med nye virus som de har plukket opp andre steder. Det ser vi vanligvis under influensaepidemier, at det tar seg opp etter jul, sier Annika Linde, virolog og tidligere statsepidemiolog i Sverige, til Expressen.

SVARER: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell svarer på påstander om at han har oppgitt feilaktig antall døde av coronapandemien. Video: TT Vis mer

- Må begrense kontakt

Epidemiolog Joacim Rocklöv ved Umeå Universitet er også bekymret.

- Vi har sett økning ved høstferie og påskeferie tidligere. Jeg tror det er en risiko for at smitten øker skikkelig om vi ikke begrenser reiser og private sammenkomster i helgene. Vi vet at viruset kan smitte ut april, sier han til avisa.

Han tror viruset vil bremse kraftig til våren og mot sommeren. Både med tanke på vaksinasjon, men også at flere da vil oppholde seg utendørs.

På en pressekonferanse 26. november uttalte rådgiver Svante Werge i Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) at situasjonen i Sverige er alvorlig og uavklart.

Etter å ha holdt samfunnet åpent gjennom våren, har Sverige nå innført strengere tiltak, med blant annet grupper på maks åtte personer og skjenkestopp klokka 22.

Det var regjeringen og statsminister Stefan Löfven som innførte tiltakene, som har ført til spekulasjoner om tillitskrise. Tiltakene ble innført uten at Folkhälsomyndigheten var involvert, skriver Expressen.

- Restriktiv jul

I Folkhälsomyndighetens scenario kommer smittetoppen i midten av desember. Direktør Johan Carlson i Folkhälsomyndigheten har uttalt at han tror smitten vil øke før den avtar.

- Vi kan ikke slippe opp restriksjonene etter at toppen er nådd. Det blir en restriktiv jul. Skal vi få synkende smittespredning krever det en felles anstrengelse. Vi har en lang vei å gå. Forhåpentligvis kan det se lysere ut til våren, men vi må ha restriksjoner det kommende året, sa Carlson på samme pressekonferanse.

Helsemyndighetene i Norge har også advart om at faren ved julefeiring er at det kan bli begynnelsen på en ny bølge.

- Det er helt klart en risiko for at julefeiring kan medføre smitteøkning: Mange flytter på seg, mange møter folk som man ikke har sett på lenge, og folk som kanskje har familie i andre land, skal komme tilbake etter jula - kanskje med smitte, sa direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet i slutten av november.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer