Birgitte Tengs-saken:

Advarer mot justismord

Johny Vassbakks forsvarere er tydelige på at han må frifinnes for drapet på Birgitte Tengs. Bistandsadvokat John Christian Elden mener det er helt åpent om 52-åringen blir dømt 27 år etter drapet.

TILTALT: Johny Vassbakk er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs i 1995. Han nekter straffskyld. Foto: Privat
TILTALT: Johny Vassbakk er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs i 1995. Han nekter straffskyld. Foto: Privat Vis mer
Publisert

HAUGESUND (Dagbladet): - Jeg er ikke stolt av hva jeg har gjort. Jeg skammer meg. Men jeg har ikke drept noen.

Johny Vassbakks ord ble punktum for den sju uker lange rettssaken i Haugesund, hvor 52-åringen har sittet tiltalt for drapet på Birgitte Tengs i 1995.

Onsdag la Vassbakks forsvarere fram sin prosedyre i rettssal 14 i Haugesund tinghus. Der gikk de så langt som å advare mot justismord og mot å gå i samme felle som man gjorde med Viggo Kristiansen i Baneheia-saken.

- Vi mener påtalemyndigheten har gått i flere bekreftelsesfeller i denne saken. Det som ikke passer inn, blir bare bortforklart, sier advokat Stian Kristensen til Dagbladet.

UENIGE: Aktor i Birgitte Tengs-saken er ikke enig med forsvarer om det blodige håndavstrykket funnet på strlmpebuksa til Birgitte. Vis mer

Advarte retten

Sammen med sin medforsvarer Stian Bråstein advarte han i sin prosedyre de fem dommerne i tingretten mot å fokusere på bildet påtalemyndigheten har tegnet av Vassbakk.

Statsadvokatene Nina Grande og Thale Thomseth har vist til 52-åringens tidligere dommer for blotting, vold og overgrep mot kvinner i åra før og etter 1995, da Birgitte ble drept. Forsvarerne mener at bildet er tegnet fra aktoratets side, i et forsøk på å senke beviskravet.

Kristensen trekker igjen fram Viggo Kristiansen og Baneheia-saken, hvor tidligere overgrep ble brukt til å tegne bilde av en potensiell gjerningsperson. Han advarer mot å begå et nytt justismord ved å dømme Vassbakk.

I løpet av prosedyren gikk Kristensen og Bråstein nok en gang igjennom de mest sentrale bevisene i saken - Vassbakks DNA på strømpebuksa til Birgitte, hans straffehistorikk og modus. Underveis forsøkte de å plukke aktoratets argumenter fra hverandre, særlig når det gjaldt hvordan DNA-funnet hadde havnet på strømpebuksa.

- Vi mener påtalemyndigheten har snudd bevisbyrden. De hevder de har sjekket det de kan sjekke, men har de ført bevis som utover enhver rimelig tvil kan utelukke at DNA-funnet har havnet på strømpebuksa på andre måter? Vår oppfatning er at påtalemyndigheten har gått i flere bekreftelsesfeller i denne saken. Det som ikke passer inn, blir bare bortforklart, sier forsvareren til Dagbladet.

Underveis i rettssaken har det også kommet fram nye tekniske funn. Det mest oppsiktsvekkende, og noe som etter alt å dømme vil bli et sentralt tema og gjenstand for videre undersøkelser, er funnet av et blodig håndavtrykk på Birgittes strømpebukse. Et håndavtrykk som ikke har vært oppdaget på de 27 åra som har gått siden drapet fant sted.

HÅNDAVTRYKK: Forsvarer for tiltalte Johny Vassbakk i Birgitte Tengs-saken, Stian Kristensen kommenterer håndavtrykket som ble funnet på strømpebuksa til Birgitte. Vis mer

Ubesvart om håndavtrykk

Forsvarerne mener dette, i likhet med blant annet funn av hår på Birgitte, ikke har vært grundig nok undersøkt. Det er en påstand statsadvokat Thale Thomseth ikke er enig i.

- Dette er det blitt brukt tid på under etterforskningen, men sammenhengen mellom hvor mye blod det var på strømpebuksa og håndavtrykket ble påpekt under hovedforhandlingen. Det har vi undersøkt, og vi finner ikke noe Y-DNA-resultat i prøven, sier Thomseth til Dagbladet, og fortsetter:

- Vi mener at når det er blod på strømpebuksa, og et blodig håndavtrykk, så støtter dette vår vurdering om at strømpebuksa er dratt ned av gjerningsmannen for å begå et overgrep, sier statsadvokaten.

Hun er også uenig i forsvarernes påstand om at aktoratet har snudd bevisbyrden i saken:

- Vi har gjennom etterforskning og bevisførsel her stilt spørsmål ved om DNA-sporet fra tiltalte er avsatt under gjerningen eller på andre måter i form av oversmitte eller kontaminering. Jeg kan ikke forstå at de mener det er spekulasjon når vi sier at DNA-beviset er avsatt på strømpebuksa, og når vi ser på andre bevis som skadene på Birgitte og overgrepet, og vi vet at strømpebuksa er dratt ned av gjerningsmannen, så synes jeg det blir rart å hevde at det er spekulasjon at dette ble avsatt under drapet.

- FORELDRENE ØNSKER SVAR: Tirsdag 20. desember foregikk prosedyrene i Birgitte Tengs-rettssaken der Johny Vassbakk er tiltalt. Reporter: Ralf Lofstad/Dagbladet. Video: Håvard Tanche-Larsen Knutsen. Vis mer

Usikker på dom

Advokatene John Christian Elden og Erik Lea er bistandsadvokater for foreldrene til Birgitte. I sju uker har Karin og Torger Tengs fulgt rettssaken for å prøve å få svar på hva som skjedde med datteren for 27 år siden. Elden sier til Dagbladet at de fremdeles sitter igjen med like mange ubesvarte spørsmål nå, til tross for en ny gjennomgang av saken og med Vassbakk på tiltalebenken.

Advokaten legger til at han på ingen måte er sikker på om man får en domfellelse.

- Jeg er ikke sikker på hvordan denne saken vil falle ut. Foreldrene håpet på flere svar i løpet av disse sju ukene, og få vite mer om hva som skjedde med Birgitte. Det har de i alle fall ikke fått. De har nok en gang fått en person politiet mener er skyldig, men som har nektet for alt. Min vurdering er at vi igjen risikerer en mangeårig prosess framover i denne saken, sier Elden til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer