Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helsedirektøren med klar beskjed:

Advarer mot karantenebrudd

Helsemyndighetene slår alarm om at personer satt i corona-karantene bryter reglene.

ALVORLIG: Det å bryte hjemmekarantene er svært alvorlig sier Helsedirektør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog. Vis mer

- Vi får konkrete tilbakemeldinger på at folk som er i karantene hjemme ikke overholder reglene og går i butikken. Jeg må understreke hvor viktig det er at alle forstår konsekvensene av at de bryter karantenen, sa helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet under torsdagens pressekonferanse.

Legevaktsjefen i Bergen advarte mot det samme tirsdag.

- De som er i karantene er det fordi de ikke skal møte andre mennesker på nært hold, bortsett fra dem de bor med, sa Guldvog.

Guldvog sier til Dagbladet at han antar at folk har gjort ting i beste mening, men at han likevel ønsker å uttrykke alvoret i situasjonen:

- Hvis man er i hjemmekarantene, så er det et pålagt vedtak fra helsemyndighetene. Det er vanligvis kommunen som sier at du må i hjemmekarantene, og det er fordi du har hatt nærkontakt med en av dem som er syke eller som har påvist smitte. Det vil si at risikoen for at du er smittet er mye høyere enn den er for den øvrige befolkningen, sier helsedirektøren til Dagbladet og legger til:

- Det betyr ikke at du nødvendigvis er smittet, men at risikoen for det altså er vesentlig høyere. Da betyr det at du skal holde deg hjemme og ikke ha kontakt med andre enn de som er husstandsmedlemmene dine, som da også må ha tilsvarende ordning.

Vil vurdere strengere tiltak

Guldvog forteller at myndighetene ikke utelukker strengere tiltak dersom karantenereglene ikke overholdes.

- Vi vil vurdere strengere tiltak hvis vi får tilbakemeldinger på at de tydelige beskjedene fra helsemyndighetene ikke har den ønskede effekten. Men jeg vil i første rekke tro at det er tilstrekkelig med et slikt tydelig signal fra nasjonale helsemyndigheter, forteller helsedirektøren.

- Det er helt nødvendig for meg å presisere at hjemmekarantene skal overholdes.

To tiltak iverksatt

Folkehelseinstituttet har iverksatt to tiltak for personer som enten er smittet eller kan utgjøre en smitterisiko.

Hjemmeisolering: De som er bekreftet smittet med coronaviruset, men som ikke trenger innleggelse på sykehus, og de som er syke og venter på prøveresultatet. Denne restriksjonen innebærer at pasienten skal holde seg hjemme.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Hjemmekarantene: Anbefalt for personer som har hatt nærkontakt med personer som har fått bekreftet smitte. Personer som er i hjemmekarantene kan gå ut av eget hjem, men bør unngå nær kontakt med andre. Det omfatter å:

  • ikke gå på jobb eller skole
  • unngå reiser og ikke ta offentlig transport
  • unngå andre steder der man lett kommer nær andre

- Frivillig hjemmekarantene betyr at de skal oppholde seg hjemme og ikke gå på jobb, men de kan for eksempel gå en liten tur i skogen med hunden sin eller den type aktivitet hvor man ikke er i store folkesamlinger, sa Line Vold, administrerende direktør ved Folkehelseinstituttet, til Dagbladet onsdag.

CORONAVIRUS: Helsedirektoratet oppdaterte om situasjonen i Norge etter utbruddet av coronavirus klokken 11.30 onsdag. Da kom det frem at det ikke er nok utstyr frem i tid. Video: NTB Scanpix Vis mer

Forventer økning i smittede

Folkehelseinstituttet opplyste onsdag kveld at 56 personer i Norge er smittet av viruset, en økning på 23 personer siden tirsdag. Siden da har ytterligere fem personer fått påvist smitte i Bergen, og FHI kommer med nye, oppdaterte tall omkring antall smittede i Norge torsdag kveld.

Økningen vi ser på landsbasis er ikke overraskende for norske helsemyndigheter, sier helsedirektøren.

- Økningen er omtrent som vi hadde forventet når vi først fikk de clusterne i starten, med utgangspunkt i Oslo universitetssykehus, dels i Bergen og i Enebakk-området. Det ga grunn til å anta at det ville være flere i nærkontaktene som også kunne være smittet, så jeg vil ikke si at det er grunn til å være veldig overrasket over de tallene vi har fått, sier Guldvog.

Han mener også det er grunn til å anta at vi vil fortsette å se en tilsvarende økning, eller kraftigere, i tiden som kommer.

- Vi må også være forberedt at det kan dukke opp syke som ikke er fanget opp gjennom den smitteoppsporingen som vi nå driver veldig aggressivt.

På pressekonferansen onsdag sa Guldvog at helsemyndighetene var bekymret rundt beredskapen på smittevernutstyr, og at det blir jobbet med å få et nasjonalt koordinert system på plass.

Torsdag sa Guldvog at det allerede et døgn seinere er flere leverandører som har meldt seg.

- Jeg opplever det som utrolig flott at det er virksomheter i Norge som ønsker å bidra, sier han.

Hele Norges coronakart