Kina satte skummel rekord:

Advarer mot «katastrofale» følger

Alarmen har aldri runget høyere. Nå advarer øynasjonens statsminister om «katastrofale» konsekvenser etter Kinas nådeløse maktdemonstrasjon.

MAKTDEMONSTRASJON: På tre dager fløy nesten 130 kinesiske krigsfly mot Taiwan. Nå langer Taiwans president ut mot Kina og kinesiske myndigheter. Her fra Taipei, Taiwans hovedstad. Foto: AFP / NTB
MAKTDEMONSTRASJON: På tre dager fløy nesten 130 kinesiske krigsfly mot Taiwan. Nå langer Taiwans president ut mot Kina og kinesiske myndigheter. Her fra Taipei, Taiwans hovedstad. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var ingen armada så stor at den blokkerte for sola, men Kinas overveldende maktdemonstrasjoner har de siste dagene kastet mørke skygger over øynasjonen Taiwan.

Skulle verdens største maktkamp ta en dramatisk vending, befinner den delvis autonome republikken seg i kryssilden.

Og de siste dagene har det funnet sted dramatiske vendinger.

KINA: Kinas president Xi Jinping kom med kraftige advarsler i en flammende tale under en nøye regissert markering av Kommunistpartiets hundreårsjubileum. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Satte dyster rekord

På fredag gikk alarmen på Taiwan igjen, og siden da har den runget oftere og høyere enn den noensinne har gjort.

I anledning sin egen nasjonaldag sendte Kina 38 krigsfly på vingene i retning mot Taiwan. På lørdag ble det registrert 39 krigsfly, en ny og dyster rekord.

På mandag ble rekorden enda dystrere da Kina sendte 52 krigsfly mot Taiwan.

«Psykologisk krigføring», sa professor Jo Jakobsen, ekspert på internasjonal politikk, om de voldsomme maktdemonstrasjonene.

Potensielt «katastrofalt», skriver Tsai Ing-wen, Taiwans president, i en kronikk i tidsskriftet Foreign Affairs tirsdag.

KRITISK: Etter et møte med USAs president Joe Biden tirsdag, gikk Natos generalsekretær Jens Stoltenberg hardt ut mot Kina. VIDEO: Vegard Kvaale. Vis mer

Langer ut mot Kina

I kronikken langer president Tsai ut mot Kina og kinesiske myndigheters autokratiske ideologi.

Videre kommer Tsai med en advarsel:

«[...] skulle Taiwan falle, vil følgene være katastrofale for den regionale freden og det demokratiske alliansesystemet. I dagens globale kamp mellom ulike verdier, vil det signalisere at autokratiet har en fordel over demokratiet».

Tsais advarsler er ikke dratt ut av løse lufta.

Kinesiske myndigheter anser Taiwan for å være en del av Kina, og det er uttalt kinesisk politikk å gjenforene Taiwan med Kina. Om nødvendig med militær makt.

Taiwan ønsker formell selvstendighet og uavhengighet, og ikke bare selvstyre, slik de i praksis har i dag.

NEKTET: Kinas utenriksminister nektet å vedgå at coronaviruset oppsto i Kina. Video: Regjeringen.no Vis mer

«Betyr krig»

Taiwan har et demokratisk folkestyre, sin egen grunnlov og sine egne diplomatiske relasjoner med andre land, deriblant USA, men å erklære seg uavhengig fra Kina, kan komme med en altfor høy pris.

«Uavhengighet for Taiwan betyr krig», sa kinesiske myndigheter i en uttalelse fra januar i år.

De ønsker også uavhengighet, men av frykt for en kinesisk invasjon, tør ikke øynasjonen å erklære seg selvstendige.

På samme tid har de egne diplomatiske relasjoner med flere land, deriblant USA, og et faktisk folkestyre.

Det vil Taiwan aldri gi opp, skriver president Tsai.

«Det taiwanske folk har gjort det klart for hele verden at demokrati ikke er oppe til diskusjon», skriver presidenten, og legger til:

«Taiwan vil ikke bøye av for presset».

NYTT ATOMMISSIL: Eksperter hevder Kinas nye atommissil DF-41 flyr med 25 ganger lydens hastighet, og kan nå USA på bare 30 minutter. Foto: NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Lovet å kjempe til slutten

Over lengre tid har Taiwan investert kraftig i sitt eget forsvar, men de siste åra har dette arbeidet blitt intensivert.

Dette poengterer også presidenten i sin kronikk.

«Taiwan søker ikke militær konfrontasjon. Vi håper på et fredelig, stabilt, forutsigbart og gjensidig fordelaktig forhold med våre naboer, men hvis vårt demokrati og levesett blir truet, vil Taiwan gjøre hva enn som trengs for å forsvare seg», skriver presidenten.

Hun ordlegger seg litt forsiktigere enn sin utenriksminister Joseph Wu, som i april lovet at Taiwan ville kjempe til slutten i en krig med Kina.

«Vi er villige til å forsvare oss selv uten forbehold. Vi vil utkjempe en krig hvis vi må, og hvis vi er nødt til å forsvare oss selv til den absolutt siste dagen, vil vi forsvare oss til den absolutt siste dagen», sa utenriksministeren da.

Da hadde Kina også sendt fly mot Taiwan, men da var antallet bare tolv.

OPPRUSTNING: Kina øker forsvarsbudsjettet med 8,1 prosent. Hvordan bruker de pengene? Svarene får du i denne reportasjen fra CNN. Vis mer

Tre mulige forklaringer

I et intervju med Dagbladet som ble publisert tirsdag, lanserte NTNU-professor Jo Jakobsen, ekspert på internasjonal politikk, tre mulige forklaringer bak Kinas voldsomme maktdemonstrasjoner de siste par dagene.

- Det er tre ulike måter å se på dette. For det første kan det være psykologisk krigføring gjennom en maktdemonstrasjon. For det andre kan det være en form for signalisering til Taiwan og omverdenen, særlig USA. For det tredje kan det rett og slett være forberedelser før en invasjon, selv om det er mindre sannsynlig, sa professoren.

Psykologisk krigføring fordi hver gang et kinesisk fly setter kursen mot Taiwan, er det taiwanske luftforsvaret selv nødt til å komme på vingene og identifisere de kinesiske flyene.

- Å gjøre dette hver eneste dag, flere ganger om dagen - det sliter voldsomt, sa Jakobsen.

Budskapet Kina ønsker å sende, er enkelt, ifølge professoren:

- Det Kina vil signalisere er: «Her er det vi som bestemmer».

Til slutt kunne Jakobsen heller ikke utelukke at alle de kinesiske flygingene er invasjonsforberedelser.

- Selv om sannsynligheten er liten kan man ikke utelukke at dette er forberedelser til en invasjon, som kan ligge langt fram i tid. Man kan ikke invadere noe hvis man ikke trener på det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer