Advarer mot katastrofe i Libanon

Libanons president Emile Lahoud sier at det kan ende med katastrofe hvis de omfattende demonstrasjonene fortsetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn 10.000 mennesker var samme dag med på å forme et gedigent libanesisk flagg ved hjelp av papp farget i rødt, hvitt og grønt på Martyrplassen i Beirut. På den andre siden var flagget svart. Markeringen var til minne om landets eksstatsminister Rafiq Hariri, som sammen med sju av sine livvakter ble drept i et bombeangrep 14. februar. Hariri og livvaktene ligger begravd på plassen. Hver gang talerne på plassen snakket om Hariri ble det gedigne flagget snudd til den svarte siden.

Men Libanons president er kritisk til at opposisjonen fortsetter å demonstrere selv om regjeringen har gått av og Syria har lovet å trekke styrkene sine ut av landet.

- Hvis de vil fortsette å demonstrere, kommer en liten kinaputt til å føre til katastrofe, sa Lahoud i en tale lørdag. Han understreker at Libanon verken er Ukraina eller Georgia.

- Vi har opplevd 17 år med krig, og det kan skje igjen. Men vi vil ikke la de skje, sa Lahoud.

Opposisjonen, som er imot de syriske styrkene, har varslet en ny demonstrasjon i Beirut mandag. Samtidig vil prosyriske krefter ta til motmæle ved å marsjere flere steder i landet, blant annet i den sørlibanesiske byen Nabatiye søndag.

Libanon har et stort innslag av syriske fremmedarbeidere, og siden Hariri ble drept og Syria anklaget for innblanding i drapet, er en rekke syrere banket opp, ranet og trakassert.

Lørdag ble en syrisk butikkmann drept i sentrum av Beirut. 43-åringen ble rammet av 14 knivstikk, ifølge libanesiske sikkerhetsstyrker. Motivet for drapet er ukjent. (©NTB)