Advarer mot kjøp av legemidler på internett

Halvparten av legemidlene er falske, ifølge Helsedepartementet.

FARLIGE LEGEMIDLER: Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre vil fjerne forfalskede legemidler som selges på nettet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FARLIGE LEGEMIDLER: Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre vil fjerne forfalskede legemidler som selges på nettet. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen vil endre legemiddelloven for å beskytte folk mot falske legemidler over internett.

Stadig flere privatpersoner kjøper legemidler på internett. WHO anslår at ved kjøp av legemidler på internett fra ikke godkjente selgere, er mer enn 50 % av legemidlene ikke godkjente, forfalskede og kan være av dårlig kvalitet, skriver Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

Helsefare Fordi mange legemidler som kjøpes over internett, er falske, innebærer privatimport av legemidler en risiko for den enkeltes helse og for folkehelsen. Disse legemidlene kan være forurenset, mangle virkestoff, ha for mye eller for lite virkestoff, eller inneholde annet enn det som er angitt.
Fare for overdose Ved inntak av slike legemidler øker risikoen for forgiftning, overdosering, bivirkninger og for at behandlingen av sykdom blir mislykket. Ofte vil heller ikke lege ha vurdert om bruk av legemidlet er nødvendig og trygt, pasienten får ikke muntlig eller skriftlig informasjon på eget språk om hvordan legemidlet skal brukes, og bruken forblir ofte ukjent for helsepersonell i Norge.

Destruere ulovlige legemidler Lovendringene, som regjeringen fredag vedtok å fremme overfor Stortinget, vil gi myndighetene lov til å destruere de ulovlig importerte legemidlene de beslaglegger uten å politianmelde.

På denne måten unngår man den situasjonen man har i dag hvor mange falske legemidler sendes i retur til avsender. Vi vil dermed få falske legemidler ut av sirkulasjon. Forslaget vil ikke berøre den enkeltes mulighet til å ta med seg legemidler når de reiser inn i Norge.