Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot kontakt med romvesener

De kan være ondsinnede, sier Stephen Hawking.

INTELLIGENT LIV: Tatt i betrakning universets enorme størrelse, er det overveldene sannsynlig at intelligent liv har oppstått andre steder enn på jorda. Den kjente astrofysikeren Stephen Hawking advarer imidlertid om de potensielt katastrofale følgene ved å oppnå kontakt. Foto: AP Photo/Keystone, Salvatore Di Nolfi/SCANPIX
INTELLIGENT LIV: Tatt i betrakning universets enorme størrelse, er det overveldene sannsynlig at intelligent liv har oppstått andre steder enn på jorda. Den kjente astrofysikeren Stephen Hawking advarer imidlertid om de potensielt katastrofale følgene ved å oppnå kontakt. Foto: AP Photo/Keystone, Salvatore Di Nolfi/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Den kjente astrofysikeren Stephen Hawking sier i en kommende serie på Discovery Channel at han er nesten helt sikker på at «aliens» eksisterer, men mener vi for all del må unngå kontakt med dem.

SkrekkSkulle vi komme i kontakt er det ikke sikkert det ender med en galaktisk forbrødring. Hawking mener det like gjerne kan ende som den reneste skrekkfilm, der romvesenene forsyner seg med det de vil ha av ressurser for så å stikke av.

— Hvis «aliens» kommer hit, kan utfallet bli som når Columbus havnet i Amerika. Det endte ikke så godt for indianerne, sier Hawking til kanalen.

— Se på oss selv Det er gjort flere forsøk på å komme i kontakt med utenomjordisk intelligens. Det sendes ut og lyttes etter signaler fra verdensrommet, og det er sendt ut romsonder med signaler som skal vise eventuelle vesener der ute veien til jorda.

ONDSINNEDE romvesener er en gjenganger og favoritt innen science fiction-sjangeren. Kan følgene av kontakt med utenomjordisk liv bli utryddelse? — Hvis «aliens» kommer hit, kan utfallet bli som når Columbus havnet i Amerika, sier Stephen Hawking.
ONDSINNEDE romvesener er en gjenganger og favoritt innen science fiction-sjangeren. Kan følgene av kontakt med utenomjordisk liv bli utryddelse? — Hvis «aliens» kommer hit, kan utfallet bli som når Columbus havnet i Amerika, sier Stephen Hawking. Vis mer

Hawking mener det beste er å holde tett.

— Det holder med å ta en titt på oss selv for å se hvordan intelligent liv kan utvikle seg til noe vi ikke ville ønsket å møte, sier han.

Så langt er det ikke funnet tegn til liv i verdensrommet, men størrelsen på universet gjør at matematikeren Hawkings tror eksistensen av slike vesener er sannsynlig. Men han tro det meste av alt liv i universet består av simple mikrober.  

Ødegaard ikke bekymret Den kjente norske astronomen Knut Jørgen Røed Ødegaard er enig med Hawkins i at det mest sannsynlig er tenkende liv der ute et sted.

SMART: Trass det fysiske handikappet er Stephen Hawking en av tidenes framste fysikere. Foto: REUTERS/Charles W Luzier
SMART: Trass det fysiske handikappet er Stephen Hawking en av tidenes framste fysikere. Foto: REUTERS/Charles W Luzier Vis mer

 — Hvis du tenker på hele universet som sådan er det liten tvil om at det er intelligent liv der ute, sier han til Dagbladet.

Ødegaard sier det er umulig for den nysgjerrige menneskerasen å unngå å søke kontakt med det som kan befinne seg der ute, men frykter ikke noen rominasjon slik Hawking skildrer.

— Avstandene er så ekstreme. Vi vil aldri kunne kommunisere med noen ti milliarder lysår unna. Innenfor den lille delen av vår galakse vi vil kunne itforske har vi ingen garanti for intelligent liv.

Og skulle vi få kontakt vil avstandene gjøre at det ikke vil skje noe som helst. Man kan jo ikke bevege seg raskere enn lyset, beroliger Ødegaard.

SMÅTT: Mesteparten av livet ute i universet vil trolig være mikrobielt. Foto: AP Photo/Victor R. Caivano/SCANPIX
SMÅTT: Mesteparten av livet ute i universet vil trolig være mikrobielt. Foto: AP Photo/Victor R. Caivano/SCANPIX Vis mer

Serien «Stephen Hawking's Universe», hvor Hawking tar opp disse problemstillingene, starter på Discovery Channel i mai, opplyser Associated Press (AP).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!