Advarer mot kopiprodukter

EU vil ha strengere straffer, og mener billige kopier av kjente produkter kan være farlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): EU-kommisjonen har lagt fram et forslag om strammere regler ved alvorlige brudd på opphavsrettslovgivningen.

Et EU-direktiv fra 2004 pålegger medlemslandene å bekjempe piratkopiering med effektive sanksjoner, men det er opptil hvert enkelt land hvordan de vil håndheve reglene og hvor høye straffer de vil ha.

I det nye forslaget fra EU-kommisjonen foreslås det en minimumsstraff på fire år i fengsel og høye bøter ved alvorlige tilfeller av piratkopiering.

Trykk

- Det er et trykk i medlemslandene for å bekjempe piratkopiering. Ulovlig kopiering er et stort problem, og det er alvorlig for verdensøkonomien, sier Percy Westerlund, EU-kommisjonens ambassadør i Norge og Island, til Dagbladet.no.

Han sier at det nesten alltid ligger organisert kriminalitet bak piratkopieringen.

- I tillegg kan piratkopier enkelte ganger utgjøre en fare for liv og helse. Det finnes piratkopier av for eksempel legemidler, mat og tekstiler som inneholder farlige stoffer. Denne typen aspekter spiller inn på hvordan man ser på piratkopiering, sier Westerlund.

450 milliarder i tap

ALVORLIG : EU-kommisjonen vil ha strengere straffer for alvorlige tilfeller av piratkopiering.
ALVORLIG : EU-kommisjonen vil ha strengere straffer for alvorlige tilfeller av piratkopiering. Vis mer

Westerlund forteller at World Economic Forum i 2003 regnet ut at piratkopiering koster 450 milliarder euro årlig i total kostnad.

- Ser vi på dette i tillegg til kriminalitetsaspektet, kan vi ikke ta lett på piratkopiering, sier han.

Han forteller at næringslivet i EU lider på grunn av piratkopiering.

- Det at land som italia og Frankrike slår ekstra hardt ned på det, kan kanskje forklares med at disse to landene rammes mer enn mange andre av omfattende salg av falske designervarer.

- Medlemslandene avgjør selv om de vil slå til mot den som kjøper piratkopier eller bare de som produserer og selger. I disse to landene har vi sett at politiet er spesielt strenge, også overfor kjøpere.

Advarer turister

Forbrukerrådet går nå ut og advarer turister mot å kjøpe piratkopier i utlandet, spesielt Italia.

- Vi har blitt orientert om enkelttilfeller der turister har fått høye bøter fordi de har kjøpt piratkopier av solbriller, belter, vesker og liknende på markeder i Italia, opplyser underdirektør i Forbruker Europa, Elisabeth van Riessen, til Dagbladet.no.

Hun forteller at turistene ikke alltid kjøper piratkopier for å unngå regelverket, men at de kjøper fordi de trenger varen der og da. Det tar ikke italiensk politi hensyn til.

- Det vi kan gjøre, er å opplyse forbrukerne om at denne praksisen foregår og advare på det sterkeste å kjøpe piratkopier, spesielt i Italia.

Van Riessen har ikke hørt om liknende praksis i andre land.

AMBASSADØR I EU KOMMISJONEN I NORGE OG ISLAND: Percy Westerlund.