Advarer mot koteletter og entrecote

Det danske Fødevareministeriet advarer nå kjøpere av dansk kjøtt. T-bone, koteletter, entrecote og andre kjøttstykker som kan inneholde ryggmarg fra storfe bør kastes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danske mat- og landbruksmyndigheter advarer nå mot flere danske kjøttvarer etter at det ble påvist kugalskap i en ku i Himmerland på Nord-Jylland. Hele besetningen på 74 dyr blir nå slaktet ned, og alt kjøtt fra allerede slaktede dyr skal etterspores og trekkes tilbake.

Har du kjøpt danske kjøttvarer fra storfe som inneholder marg og bein bør du kaste disse. Dette gjelder blant annet t-bone steak, koteletter og entrecote. Slike produkter fjernes nå fra butikkhyllene i Danmark.

Også geit- og fårekjøtt fra dyr som er mer enn 12 mnd. gamle og som kan inneholde marg og bein bør kastes. Kjøttvarer fra storfe og sau og geit som inneholder hjerne, tykktarm, mandler eller øyne bør også unngås.

Skjerpet grensekontroll

Statens Næringsmiddeltilsyn vurderer nå importforbud for dansk kjøtt.

- Dersom det ikke kommer nye opplysninger tirsdag, vil vi innføre forbud mot import av dansk storfekjøtt. Et slik forbud vil bli effektivt i løpet av en dag eller to. Forbudet vil omfatte både den forretningsmessige importen og den private importen som skjer via danskebåtene og på andre måter, sier direktør Gunnar Jordfald til NTB.

Ifølge Jordfald bør de som har kjøpt dansk kjøtt de siste dagene eller har dansk stofekjøtt i fryseren ikke bør spise det før man har mer opplysninger om konsekvensene.

Et importforbud vil blant annet ramme de mange som reiser med båt til Danmark for å kjøpe billig dansk kjøtt. Blir det innført importforbud vil grensekontrollen skjerpes.

Liten smittefare

I løpet av 1990-tallet har Norge importert tilsammen 570 kyr fra Danmark, ifølge Statens dyrehelsetilsyn. Avdelingsdirektør Rune Hagen sier i følge NTB at de vil vurdere hvilke tiltak de skal komme med i Norge.

- Vi må nå skaffe oss oversikt over hvor disse befinner seg. Når vi vet mer om det som er skjedd i Danmark, skal vi vurdere videre oppfølging av de danskimporterte dyra, sier Hagen.

Hagen påpeker at han ikke frykter at selve sykdommen kugalskap blir spredd til norske besetninger.

-Det er liten grunn til å frykte at kugalskap skal spres fra Danmark til Norge. Norske kyr er «vegetarianere». Vi importerer ikke kjøttbeinmel. Faren for at kugalskap skal dukke opp her er derfor liten, sier Hagen.