Advarer mot kvikksølv i torsk fra Indre Oslofjord

Eksperter skjønner ikke hvorfor nivået er så høyt.

ADVARER: Mattilsynet advarer gravide, ammende og barn under fem år å spise torsk fra Indre Oslofjord. Foto: NTB Scanpix
ADVARER: Mattilsynet advarer gravide, ammende og barn under fem år å spise torsk fra Indre Oslofjord. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Torsdag kom advarselen fra Matttilsynet om at gravide, ammende og barn under fem år ikke burde spise torsk fra Indre Oslofjord, det vil si innenfor Drøbak.

Kan forårsake nevrologiske skader Grunnen er at man har funnet torsk med så mye som 0,3 milligram kvikksølv per kilo fisk, meldte NRK, som først omtalte saken.

- Undersøkelsene viser at kvikksølvinnholdet i torsk fra Indre Oslofjord, det vil si fra Drøbak og inn, har gått ned i de i ytre deler av fjorden mens det har gått litt opp i indre del. Nivåene er likevel fremdeles over 0,2 milligram per kilo, forteller Lise Torkildsen, seksjonssjef i Mattilsynet.

Kvikksølvinnholdet i sjømat er i stor grad i form av metylkvikksølv, og det kan i store mengder forårsake nevrologiske skader på foster og helt små barn.

Mattilsynet melder at all annen fisk fra Indre Oslofjord trygt kan spises, men at alle også burde avstå fra å spise blåskjell på grunn av høye verdier av miljøgiften PAH.

«Nå ser vi signifikant økning av kvikksølv i torskefilet både for hele perioden og for siste 10 år (2004-2013). De siste tre årene har konsentrasjonen vært i tilstandsklasse 3 som går under betegnelsen "Markert forurenset". Vi har ingen god forklaring på denne økningen», skriver forskningsleder for marin forurensing ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA), Morten Thorne Schaanning, i en epost til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer