Advarer mot «kvikksølvfisk»

I Hardangerfjorden og Sognefjorden finnes det fisk som har så mye kvikksølv i seg at Mattilsynet fraråder at den spises.

SOGNEFJORDEN: Både i Hardangerfjorden og Sognefjorden kommer mest sannsynlig en stor del av kvikksølvet langveis fra, ifølge Havforskningsinstituttet. Her utsyn mot Undredal ved Sognefjorden. Illustrasjonsfoto: Vidar Knai / NTB
SOGNEFJORDEN: Både i Hardangerfjorden og Sognefjorden kommer mest sannsynlig en stor del av kvikksølvet langveis fra, ifølge Havforskningsinstituttet. Her utsyn mot Undredal ved Sognefjorden. Illustrasjonsfoto: Vidar Knai / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I noen av landets mest naturskjønne fjorder finnes det fisk som har så mye kvikksølv i seg at Mattilsynet fraråder at den spises.

- I enkelte områder langs kysten inneholder dypvannsfisken brosme høye verdier av kvikksølv i fileten. Høyest nivå er det i deler av Sognefjorden og Hardangerfjorden. Mattilsynet advarer derfor fritidsfiskere mot å spise brosme fra disse områdene, heter det i en pressemelding på Matportalen.

Også Havforskningsinstituttet har i en fersk artikkel kommet med samme konkusjon.

Skader nervesystemet

Hovedkilden for hvordan mennesker får i seg kvikksølv, er via fisk, opplyser professor Pål Asgeir Olsvik i økotoksikologi ved Nord universitet til Dagbladet.

Han forteller at kvikksølv er et giftig grunnstoff og en miljøgift som kan føre til skader på nervesystemet og nyrene hos mennesker dersom det hoper seg opp i store mengder.

- Helseproblemene kan da oppstå for dem som spiser mye fisk av de fiskeartene som har høye verdier av kvikksølv i seg, og spesielt utsatt for skader er gravide, sier Olsvik til Dagbladet.

Ifølge Matportalen er utviklingen av hjernen hos foster og små barn spesielt utsatt for skader ved et høy inntak av kvikksølv. Hos voksne kan langvarig påvirkning føre til både motoriske og mentale forstyrrelser fordi sentralnervesystemet blir skadd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer