Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot legemiddel etter to dødsfall

To unge dansker døde lørdag kveld, etter å ha eksperimentert med det sterke smertestillende middelet Doltard.

DANMARK: Politiet i Danmark advarer mot det sterke smertestillende legemiddelet Doltard etter to dødsfall. Illustrasjonsfoto: Francis Dean/REX
DANMARK: Politiet i Danmark advarer mot det sterke smertestillende legemiddelet Doltard etter to dødsfall. Illustrasjonsfoto: Francis Dean/REX Vis mer

Flere danske medier melder søndag morgen om to unge menn, 19 og 20 år gamle, som lørdag kveld ble funnet døde hjemme hos en bekjent i Silkeborg i Danmark.

De to hadde lagt seg til å sove. Men da mannen som bor i leiligheten (21) ikke fikk liv i dem, ringte han etter en ambulanse.

- Vi har mistanke om at det er snakk om en overdose, men detaljene vil jeg ikke gå inn på, sier vaktsjef ved Midt- og Vestjyllands politi, Jan Nørum til BT.

Da ambulansen ankom leiligheten, ble begge to erklært døde på stedet, skriver danske TV 2.

Pårørende er varslet, ifølge danske medier.

Eksperimenterte med Doltard

I natt opplyste politiet at de omkomne skal ha eksperimentert med legemiddelet Doltard 30 mg.

På Twitter advarer politiet mot det sterke smertestillende middelet, som kan være dødelig i store mengder.

- Stoffet skal nå være populært blant unge i Silkeborg-området, skriver politiet.

Ifølge politiet får man bare Doltard på resept.

- Men de unge finner jo kjapt ut at man kan kjøpe slik på nettet, sier vaktsjef Jan Nørum til BT søndag morgen.

På den danske nettsida Min Medicin står det at en overdose av Doltard kan føre til svekket pust og i verste fall død. Legemiddelet anvendes ved sterke kroniske smerter, når andre medisiner ikke er tilstrekkelige.

Ifølge Apoteket.dk varer virkningen av middelet i 4-5 timer, og man skal være oppmerksom på risikoen for overdose. Tegnene på overdose kan være sløvhet og forvirring, særlig hos eldre.

GHB-alarm i Norge

Denne våren slo politiet og helsevesenet her til lands alarm om det narkotiske stoffet GHB etter flere overdoser i Arendal. Politiet mistenkte at stoffet var spesielt populært blant russen og er bekymret for at den økte bruken kan føre til dødsfall.

- Mange tester grenser i løpet av russetida. Men grensen mellom en rusdose og en dose som kan ta livet ditt, er ganske liten, sier lederen for den forebyggende avdelingen hos politiet i Arendal, Torbjørn Trommestad, til NRK.

Ifølge en advarsel politiets nettpatrulje i Agder la ut på Facebook, var GHB tidligere bare tilgjengelig i lukkede miljøer, men er nå tilgjengelig «over alt» på lik linje med cannabis, MDMA og amfetamin.

GHB er et sentralt dempende stoff med virkninger som likner alkohol. Ulovlig framstilt GHB kan inneholde ulike mengder av stoffet, og det kan være liten forskjell på doser som gir rus og doser som kan gi alvorlig skade.

Rusen gjør brukeren oppstemt, men kan føre til en rekke plager. I mer alvorlige tilfeller kan det inntre vrangforestillinger, kramper, hemmet pust, bevisstløshet og i verste fall kan brukeren dø.

Store beslag

De siste månedene har tollerne på Gardermoen sett en økning i større beslag av tramadol.

- Det er et smertestillende legemiddel, men det har også et misbrukerpotensial i form av at det er vanedannende, sa kontorsjef Hans Wilhelmsen i tollkontrollen på Oslo Lufthavn til Dagbladet i begynnelsen av juli.

I begynnelsen av juni ble to svenske flypassasjerer tatt inn til kontroll. Da tollerne åpnet de fire koffertene deres, avdekket de nær 184 000 piller.

I Norge er tramadol et reseptpliktig legemiddel med strenge krav til innførsel, men flere europeiske land har klassifisert tramadol som narkotika, ifølge Tollvesenet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media