TORTUR: Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen advarer nå mot kattehalsbånd uten sikkerhetslås. Foto: Privat.
TORTUR: Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen advarer nå mot kattehalsbånd uten sikkerhetslås. Foto: Privat.Vis mer

Advarer mot livsfarlig kattehalsbånd

Dyrebeskyttelsen advarer mot potensiell dødfelle etter svært tragisk hendelse. NB! Vi advarer mot sterke bilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dyrebeskyttelsen Norge advarer mot bruk av kattehalsbånd uten sikkerhetslås, skriver Nordlys i sin nettutgave i dag.

I en pressemelding forteller Dyrebeskyttelsen om en episode i forrige uke hvor de mottok en bekymringsmelding om en katt i Drammen som hadde født et kull med kattunger ute, mens frampoten satt fast i et halsbånd.

- Katten hadde fått den ene framfoten sin gjennom halsbåndet som katten hadde på og den hadde skadet seg meget stygt. Halsbåndet hadde gjort stor skade, og den har lidd i lang tid før hun ble funnet. Katten skal også ha født et kull med kattunger med foten gjennom båndet. Tenk for en lidelse denne katten har vært gjennom, sier pressekontakt Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen Norge.  

Måtte avlives Livet til katten sto dessverre ikke til å redde, og i samråd med veterinær ble den avlivet mandag. Nå advarer dyrevernerne mot bruk av halsbånd uten sikkerhetslås.  

- Dette skjer ikke hver dag, men det skjer jevnlig ulykker med bruk av halsbånd som ikke løser seg ut ved trykk. Katter er dyr som beveger seg mye fritt ute, og som gjerne klatrer i trær, går under gjerder og sniker seg inn på trange plasser. Et halsbånd uten sikkerhetslås kan bli en dødsfelle for katten, slår Krogstad fast.  

Nå oppfordrer Dyrebeskyttelsen alle katteeiere til kun å bruke halsbånd som har sikkerhetslås. Dette gjelder da for eksempel typer som «Cat Safe» eller lignende.

Denne låsen løser seg ut raskt dersom katten skulle sitte fast, og vil derfor forhindre at katten kommer i samme situasjon som katten i Drammen som ble avlivet.  

Kommer aldri tilbake Til Nordlys forteller Krogstad at hun selv har vært ute for en rekke tilfeller hvor katter har gått hjemmefra med halsbånd med såkalt strikk i siden, som er tenkt å beskytte mot at dyret blir hengende fast i greiner, gjerder og andre ting, hvor kattene aldri har kommet hjem igjen.  

- En del katteeiere ønsker å bruke halsbånd på katten sin for å signalisere at katten har en eier. Gjerne også med refleks slik at katten vil vises for biler i mørket. Et halsbånd med en sikkerhetslås vil falle av jevnlig, og da må man kjøpe nytt. Selv om dette blir en kostnad så må man tenke at det er bedre at katten kommer hjem uten halsbånd enn at katten aldri kommer hjem og lider en grusom skjebne, avslutter Krogstad.