Advarer mot livsfarlig kvelningslek på Romerike: - Kan medføre død eller hjerneskade

- Vi tror mange foreldre ikke er klar over at det skjer, sier kommuneoverlege.

FARLIG LEK: Ifølge flere skoler rundt i landet eksperimenterer barn og unge med framkalling av besvimmelse. Det kan være livsfarlig. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
FARLIG LEK: Ifølge flere skoler rundt i landet eksperimenterer barn og unge med framkalling av besvimmelse. Det kan være livsfarlig. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Kommuneoverlege Hedi Anne Birkeland i Skedsmo kommune på Romerike har i dag lagt ut en advarsel på kommunens hjemmeside om at barn og unge i kommunen eksperimenterer med fremkalling av besvimelse, og at det kan få fatale konsekvenser.

- Dette er en problemstilling som har vært aktuell i perioder. Forrige gang vi opplevde det var i 2012-2013. Vi ble klar over at det var problemer med dette i enkelte andre områder, og begynte derfor å sjekke om det var slik hos oss også nå, sier kommuneoverlege Hedi Anne Birkeland i Skedsmo til Dagbladet.

Forebygging

VG skrev tidligere denne uka om at barn ned i 11-12 årsalderen i Bærum forsøkte den farlige aktiviteten. Det fikk Birkeland til å ta kontakt med skolene, helsesøstre og enkelte foresatte i Skedsmo.

- Svaret vi fikk tilbake var dessverre et unisont ja. Vi fikk også det samme inntrykket fra de andre kommunene i Nedre Romerike, sier Birkeland.

Kommune har sendt informasjon om problemstillingen til foresatte i kommunen.

- Vi mener det er god forebygging i å informere om hvor farlige det kan være. Vi tror mange foreldre ikke er klar over at det skjer, og at mange barn og unge ikke vet hvor farlig det er, sier Birkeland.

I advarselen på kommunenes hjemmeside skriver hun: «Konsekvensene av å fremkalle besvimelse eller nær-besvimelse er oksygenmangel, kan være permanent hjerneskade og i verste fall død. Dette kan skje i løpet av sekunder.

Redusert oksygentilførsel gir redusert vurderingsevne, og fører til blant annet til sløvhet, redusert smertefølelse, desorientering og hodepine. Den reduserte vurderings- og orienteringsevnen kan gjøre at eksperimentene ikke avsluttes i tide, med hjerneskade eller død til følge. »

Hos legevakta

Birkeland sier de er klar over enkelte saker som har fått følger.

- Vi har blant annet vært i dialog med legevakta, som har sett saker knyttet til dette, sier Birkeland.

I advarselen på kommunenes hjemmeside gir hun følgende råd til de som måtte komme i en situasjon hvor en person besvimer eller er livløs:

* Tilkall hjelp, få noen til å ringe 113.

* Sjekk graden av bevisstløshet med rop, forsiktig risting evt. kniping

* Dersom ingen respons: SØRG for frie luftveier

* Sjekk om pusten er normal

* Om den er det, legg pasienten i sideleie og hold personen varm

* Dersom personen ikke puster tross frie luftveier start hjerte- og lungeredning

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer