Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot livsfarlige piller på nett

Nylig døde en 36 år gammel danske etter inntak av slankemiddelet Therma Power.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både norske og danske helsemyndigheter advarer folk mot å kjøpe ulovlige slankepiller på internett. Nylig døde en 36 år gammel danske etter inntak av slankemiddelet Therma Power.

Mannen hadde et høyt innhold av det sentralstimulerende stoffet efedrin i blodet og døde av blodpropp i hjertet. Therma Power inneholder efedrin, som er ulovlig i kosttilskudd.

- Vårt budskap er enkelt: Ikke kjøp denne typen produkter på nett, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til Aftenposten.
Kan gå galt
Han nøler ikke med å støtte den danske Lægemiddelstyrelsens kraftige advarsler mot slankepillen Therma Power og lignende produkter med samme innhold og egenskaper.

- Dødsfallet i Danmark viser hvor farlig dette er. Også i Norge har vi tilfeller hvor personer har fått hjerteproblemer etter bruk av slike midler, men det er ikke registrert dødsfall her, sier Steinar Madsen.

Han understreker imidlertid at det ofte er personer som allerede har økt risiko for hjerte- og karsykdommer som prøver slike produkter. Og får personer i denne gruppen i seg efedrin, kan det gå galt.


- Ber om angina


Professor Dag Jacobsen ved akuttmedisinsk avdeling ved Ullevål universitetssykehus sier efedrin minner om sentralstimulerende midler som amfetamin og kokain. Unge mennesker kan få hjerteinfarkt av disse stoffene.

- Ved å ta slike midler ber man nærmest om hjertekrampe (angina) og hjerteinfarkt, sier Jacobsen.

Ved Ullevål universitetssykehus har man sett flere personer som har fått hjertesykdom etter bruk av stoffer som minner om efedrin.

- Det er farlig, og det er en god grunn til at disse stoffene er ulovlige i Norge, sier Jacobsen.


Tollbeslag 

Til tross for helserisikoen virker det som flere og flere tar sjansen på å prøve ut farlige legemidler som ofte inneholder efedrin. Rådgiver Tore Westernes ved Oslo regiontollsted forteller at det ble gjort 440 beslag av slike produkter i 2007 og antall beslag øker år for år.

- Det er helt klart slankemidler med efedrin som dominerer. Rundt 80 prosent av beslagene er knyttet til efedrin, sier han.


(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media