Advarer mot livsfarlige stormer i USA

Se det som skal ha vært en forsmak for Oklahoma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske delstaten Oklahoma ble rammet av kraftig uvær i går. Lokale medier melder også om at en tornado herjet med staten. I videoen over kan du se stormen, og ødeleggelsene den etterlot seg.

Men gårsdagens prøvelser skal bare ha vært forsmaken for amerikanerne. Hovedretten kommer ifølge prognosene i dag, melder AP.

Den nasjonale værmeldinga gikk ut med en kraftig advarsel i går. Advarselen levner liten tvil om at man frykter store ødeleggelser når uvær og tornadoer er ventet å slå inn over USAs indre delstater i morgen.

Områder fra Texas til Minnesota blir rammet i løpet av helga.

- Livsfarlig Det har gjort at stormprognosesenteret for andre gang i historien har sendt ut en advarsel om høy risiko mer enn 24 timer i forveien, sier Russ Schneider ifølge AP.

Senteret er del av den nasjonale værmeldinga i USA.

Forrige - og første gang - dette skjedde var i april 2006. Da rammet mer enn 100 tornadoer sørøst-USA og flere titalls personer omkom.

Den sterke ordlyden i advarselen - at det blir livsfarlig i helga - kommer som følge av en renovering av advarselssystemet. For å få folk til å ta advarslene på alvor bruker man nå ord som «katastrofisk» og «masseødeleggelser» i advarslene.

 LYN:  Et lynnedslag i vanntårnet i Benkelman i Nebraska vitner om uværsskyene som ligger over USA. Flerfoldige stater i Midtvesten er i fare i helga, men det er i Kansas og Oklahoma det verste uværet ventes. Foto: REUTERS/Gene Blevins
LYN: Et lynnedslag i vanntårnet i Benkelman i Nebraska vitner om uværsskyene som ligger over USA. Flerfoldige stater i Midtvesten er i fare i helga, men det er i Kansas og Oklahoma det verste uværet ventes. Foto: REUTERS/Gene Blevins Vis mer

- Vi er ganske sikker på at morgendagen blir veldig hektisk og en farlig dag med tanke på at vi har store tornadoer i deler av landet. Ingrediensene er tydelige, sier Chris Vaccaro, en talsmann for værmeldinga.

- Legg planer Videoen over viser hvordan byen Norman i Oklahoma ble rammet. Ifølge Reuters ble flere bygninger ødelagt, og minst ti personer ble sendt til sykehus. Uværet herjet blant annet med campusen til University of Oklahoma.

- Dette var bare en brøkdel av det vi får se i morgen (lørdag), sier Chris Vaccaro.

Myndighetene i Kansas og Oklahoma ber innbyggerne legge en plan for hva de skal gjøre hvis tornadoen slår til nær dem.

- Vi vet at det er en lørdag og at folk vil være her og der, så vær oppmerksom på været. Ha telefonen på deg, sørg for at den er ladet og sjekk været gjennom dagen så du ikke blir tatt på senga, sier Keli Cain, talskvinne for kriseledelsen i Oklahoma.

 MØRKE SKYER:  Stormskyer danner seg over Nebraska. I helga blir det trolig verre. Foto: REUTERS/Gene Blevins
MØRKE SKYER: Stormskyer danner seg over Nebraska. I helga blir det trolig verre. Foto: REUTERS/Gene Blevins Vis mer