<strong>LIVSFARLIG:</strong> Fire personer har dødd i Storbritannia de siste ukene, etter at de tok rosa ecstasypiller med Supermann-logo. I Sverige er flere personer innlagt på sykehus og ett dødsfall knyttes til pillene. De ser ut til å inneholde stoffet PMA, som gir kvalme, oppkast, feber, hallusinasjoner, hurtig puls og hjerterytmeforstyrrelser, ifølge Steinar Madsen ved Legemiddelverket.
LIVSFARLIG: Fire personer har dødd i Storbritannia de siste ukene, etter at de tok rosa ecstasypiller med Supermann-logo. I Sverige er flere personer innlagt på sykehus og ett dødsfall knyttes til pillene. De ser ut til å inneholde stoffet PMA, som gir kvalme, oppkast, feber, hallusinasjoner, hurtig puls og hjerterytmeforstyrrelser, ifølge Steinar Madsen ved Legemiddelverket. Vis mer

Advarer mot livsfarlige «Supermann-piller»

Flere dødsfall i Europa de siste ukene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norske helsemyndigheter advarer mot en spesiell type ecstasypiller etter flere dødsfall i Storbritannia og Sverige de siste ukene.

Pillene er rosa, runde eller trekantede, prydet med Supermann-logo - og ekstremt giftige.

- Det vi ser fra England, er at de som har brukt disse pillene har trodd at de inneholdt MDMA (virkestoffet i ecstasy, red. amn.). MDMA er et stoff som gir amfetaminliknende virkninger, ved at du føler deg oppløftet, blid og glad. Disse pillene ser derimot ut til å inneholde et annet stoff: PMMA, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved Legemiddelverket til Dagbladet.

- PMMA virker helt annerledes på hjernen, og gir kvalme og oppkast, feber, hallusinasjoner, hurtig puls og hjerterytmeforstyrrelser.

Langsom virkning Det som er spesielt farlig med PMMA, er at noen er særlig følsomme. En liten dose kan derfor gi alvorlige bivirkninger. Andre kan tåle mer. En annen grunn til at dette stoffet er så farlig, er at effekten kan komme relativt seint sammenlignet med MDMA, ifølge Madsen.

- Dette gjør at noen tror de har fått for liten dose og tar enda en tablett. Da får de i seg en voldsom dose, som kan være dødelig, sier han.

I Storbritannia er fire menn døde de siste ukene, etter å ha tatt en eller flere rosa piller med Supermann-logo. En femte mann ble fraktet til sykehus første nyttårsdag, men er på bedringens vei, ifølge Daily Mail. Politiet har funnet et parti med 400 piller som knyttes opp mot dødsfallene, skriver BBC. En 19 år gammel mann er mistenkt for distribusjon.

Også i Stockholm er flere personer blitt fraktet til sykehus etter å ha tatt de livsfarlige pillene. En person er død, og politiet mistenker at også han har fått i seg det samme dopet.

- Han hadde oppgitt at han hadde tatt ecstasy. Vi antar at det var denne farlige varianten, men dette er ikke bekreftet ennå, sier overlege Erik Lindeman ved svenske Giftinformationscentralen til Aftonbladet.

I Nederland har det også vært rapportert om tilfeller.

Rekordbeslag Steinar Madsen ved Legemiddelverket sier at det tidligere har vært flere dødsfall knyttet til PMA.

- Dette er ikke noe nytt stoff, men det spesielle nå er denne supermann-tabletten, sier han.

- Jeg kan ikke si noe nå om tilfeller i Norge, men det er all grunn til å advare mot dette.

Heller ikke Tollvesenet kunne i kveld uttale seg om akkurat disse pillene.

Madsen påpeker at pillene viser hvor farlige syntetiske stoffer er. I Norge beslagla Tollvesenet i fjor dobbelt så mye syntetisk narkotika som året før, viser ferske tall.

- Det er så mye sånne stoffer rundt omkring at du aldri er helt sikker på hva du får når du kjøper denne type stoffer. En del av disse stoffene er jo så nye at vi vet jo ikke hvilke effekter de har.

- Det er ikke noe annet å si enn «ligg unna dette her», sier Steinar Madsen.

<strong>«LIGG UNNA»:</strong> Fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket advarer.
Foto: Berit Roald / Scanpix
«LIGG UNNA»: Fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket advarer. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer