Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot livsfarlige tabletter med falskt navn

Stoffet skal være minst 50 ganger så sterkt som heroin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Narkotika som er 50 ganger sterkere enn heroin, er i omløp i Trondheim under et navn som ligner et legemiddel. Kommunens overdoseteam advarer mot tablettene

Nå er tablettene funnet blant stoffmisbrukere på gata. Det bekrefter fagleder i kommunens helse- og overdoseteam, John-Petter Jamt overfor Adresseavisen.

- Det skal ørsmå mengder til for å gi dødelig utgang, selv for dem som er vant til harde stoffer, forteller Jamt. Stoffet skal være minst 50 ganger så sterkt som heroin.

- Får man i seg stoffet vil man raskt gå inn i en bevisstløs tilstand. Da er det sekunder om å gjøre for å gi motgift. Når det gjelder heroin har man alt fra minutter til en time, forklarer Jamt.

Etterlignet

Tablettene, som kalles «xanax» er etterlignet det lovlig produserte legemiddelet Xanor. Sistnevnte inneholder alprazolam som har rusgivende, angstdempende og søvnfremkallende egenskaper.

Etterligningen inneholder derimot fentanyl, et syntetisk medikament i opioid-gruppen som er sterkt smertestillende og cirka 80 ganger sterkere enn morfin.

De falske tablettene er avlange med avrundede hjørner og har merket «xanax» på ene siden, og et liggende 2-tall på den andre siden.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!