EIDFJORD: Stort snøfall, kald vinter og regn det neste døgnet kan være oppskriften på et skredrikt døgn. Her er et skred i Eidfjord i 2002 som tok med seg både rutebuss og autovernet. Foto: ODDMUND LUNDE/DAGBLADET
EIDFJORD: Stort snøfall, kald vinter og regn det neste døgnet kan være oppskriften på et skredrikt døgn. Her er et skred i Eidfjord i 2002 som tok med seg både rutebuss og autovernet. Foto: ODDMUND LUNDE/DAGBLADETVis mer

Advarer mot livsfarlige veier på Vestlandet

Stor fare for is-, stein og snøskred i døgnet som kommer. Kraftig regnskyll ventet. Øker beredskapen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Store mengder regn på Vestlandet kan utløse stein- is og snøskred som rammer små og store veier, advarer Statens vegvesen. Det er ventet kraftig regnbyger i natt og i morgen formiddag.

Se været her.

Kystnære strøk- Det er en helt annet situasjon enn tidligere år, fordi det ligger så store mengder snø og is i de kystnære strøkene, sier kommunikasjonsdirektør Liv Bulling i region vest til Dagbladet.

Vegvesenet har høy beredskap foran det kommende døgnet og regner med at flere veier vil bli stengt på kort varsel. På strekninger der rasene ikke er store nok til at veien sperres, vil arbeide konsentreres om  å rydde veiene kontinuerlig.

- Akkurat nå stenger vi fylkesvei 572 mellom Ulvik og Bruravik. Folk bør allikevel være forsiktige der vi ikke har stengt, kjøre forsiktig å passe på at de ikke kjører inn i ras som har gått, sier avdelingsdirektør Olav Finne til Dagbladet.

Sjekk nettetSelv bor Finne på Voss, men ukependler til Bergen. Han vil ikke fraråde sambygdingene å ta turen inn til vestlands- hovedstaden, men maner til forsiktighet på fylkets mange smale veier generelt.

- Folk spørre seg om de har et nødvendig ærend før de kjører avgårde, dersom regnet slår til de neste timene, sier Finne.

Han ber folk sjekke trafikkmeldinger på nettet eller ringe Statens vegvesen om de lurer på om det er trygt eller om bestemte veier er åpne.

ADVARER MOT REGNET: Statens vegvesen advarer folk mot uforsiktig kjøring i strøk med mye snø og regnbyger det neste døgnet. Se hele værvarselet på  db.no/vaer
ADVARER MOT REGNET: Statens vegvesen advarer folk mot uforsiktig kjøring i strøk med mye snø og regnbyger det neste døgnet. Se hele værvarselet på db.no/vaer Vis mer

Følg vegmeldinger hos Dagbladet her, eller gå til Vegvesenet sine sider.

Også i Nord-Norge er rasfaren stor flere steder. Østfinnmark politidistrikt meldte i dag at en mann i 50-årene ble funnet omkommet etter et snøskred i Smalfjord i Tana i dag.

- Store ismasserSkredekspert Christian Jaedicke fra NGI besøkte i dag ulykkesstedet i Rogaland, der en bil ble presset sammen av store ismasser i går kveld. En mann (69) om bord i bilen døde av skadene som følge av at taket ble presset kraftig ned.

- Det var is fra et et bekkeleie som løsnet og raste ned i veibanen, sier Jaedicke til Dagbladet.

Han vil også advare ivrige skiturgåere mot å utfordre snømassene.

- De uten spesiell kunnskap om skred må holde seg ute av rasfarlige områder og bakker som er brattere enn 30 grader, sier Jaedicke.

Stenger NordlandsbanenNTB melder i kveld at Nordlandsbanen er stengt på ubestemt tid mellom Grong og Agle i Nord-Trøndelag etter et ras oppdaget klokka 20.30.

IS FRA BEKK: En bil ble tirsdag truffet av store mengder is og snø i nærheten av Skreppeneset ved Tysdalsvatnet i Strand kommune. Taket ble presset sammen av store ismasser. Foto: Magnar Riveland/Strandbuen
IS FRA BEKK: En bil ble tirsdag truffet av store mengder is og snø i nærheten av Skreppeneset ved Tysdalsvatnet i Strand kommune. Taket ble presset sammen av store ismasser. Foto: Magnar Riveland/Strandbuen Vis mer

Det var lokføreren på et persontog på vei fra Trondheim til Bodø som oppdaget raset.

- Han så det, men klarte å stoppe med god margin, og det var aldri noen fare for passasjerene, opplyser pressevakt Harry Korslund i Jernbaneverket til NTB.

Banen er stengt inntil videre og mannskaper er på vei til rasstedet for å skaffe oversikt over omfanget. Reisende på sørgående dagtog får alternativ transport fra Grong. Ifølge lokføreren er det stein og jord iblandet en god del snø som har rast.

Smeltevann etter mildværet den siste tiden trekker ikke ned i bakken, noe som gir økt fare for utvasking og ras.

Jernbaneverket har derfor økt beredskapen langs linjen og kjører jevnlige inspeksjonsrunder nordover fra Nord-Trøndelag. Det er også innført saktekjøring på deler av Nordlandsbanen, skriver NTB.