ADVARER: Leder for kriminalseksjonen i Vestfold, Kjell Johan Abrahamsen, advarer nå mot det som trolig er to utenlandske lommetyveribander, som slår til i Vestfold. Skjul pinkoder og ha kontroll på veskadi, er hans oppfordring.  Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
ADVARER: Leder for kriminalseksjonen i Vestfold, Kjell Johan Abrahamsen, advarer nå mot det som trolig er to utenlandske lommetyveribander, som slår til i Vestfold. Skjul pinkoder og ha kontroll på veskadi, er hans oppfordring. Foto: Erling Hægeland / DagbladetVis mer

Advarer mot lommetyvbander som stjeler fra eldre og uføre

Vestfold opplevde hele sju tyverier på ett døgn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Vestfold fikk i løpet av et døgn melding om sju grove tyverier fra eldre og uføre personer. Kriminalseksjonen to bander opererer i fylket, og at de gå målrettet mot eldre, skriver Tønsbergs Blad.

Eldre er i hovedsak frastjålet lommebøker fra vesker. Alle var på handletur da de ble utsatt for tyveriene.

- Vi opplever nå at to forskjellige lommetyveribander slår til. Det kan være forbindelser mellom dem, men det har vi ikke spor av ennå, sier leder for kriminalseksjonen i Vestfold, Kjell Johan Abrahamsen til Dagbladet.

På handletur Mellom fredag klokka 14 og lørdag klokka 16 hadde politiet fått melding om hele sju tyverier mot personer i Vestfold.

Fire av forholdene har skjedd i Tønsberg, et i Stokke og to i Sandefjord.

- Det er åpenbart at dette er noe som rammer Vestfold ganske hardt. Vi har også hatt flere tilfeller tidligere i uka og i løpet av det siste døgnet, sier Abrahamsen.

Spør etter pris Han forteller at ofrene har beskrevet tyvene som enten to menn eller to kvinner. Politiet er usikre på om tyvene også har andre personer i butikken mens de slår til.

- De bruker de gamle triksene, som er å avlede kunden og ta vesker i handlevogna. De to kvinnene er veldig pent kledde, ser ordentlige ut og er relativt unge jenter. Det samme gjelder mennene. Vi er ganske sikre på at de er av utenlandsk opprinnelse, sier han.

- Typisk for disse tyveriene er at ofrene føler seg omringet. Tyvene skaper mye bevegelser slik at ofrene føler at det blir hektisk rundt en. Fra tidligere vet vi at de kommer med spørsmål som, «vet du hva prisen på denne varen er», eller «hvor finner jeg melet», sier han videre.

- Skjul pinkoden Ifølge Abrahamsen er ikke denne typen tyveri et uvanlig fenomen.

- Vi hadde noe tilsvarende i fjor vinter, men det var det lommetyver på utestedene i Tønsberg. Jeg vet at Søndre Buskerud politidistrikt har opplevd noe av det samme som oss nå, i år.

Lederen for kriminalseksjonen oppfordrer nå publikum til å ha kontroll over vesker, og ikke la de ligge i handle- eller barnevogna.

- Vi ser veldig ofte at tyvene prøver å observere pinkoden før de stjeler veska etterpå. Skjul derfor pinkoden, og ikke oppbevar den noe sted.

- Ikke trussel og vold Operasjonsleder i Vestfold politidistrikt, Åge Haakonsen, understreket overfor Dagbladet at det er snakk om lommetyverier, og ikke trusler og vold.

- Eldre mennesker er mer sårbare enn andre, i forhold til å huske, se og høre. De oppfatter ikke fare slik unge mennesker gjør. Det er ikke lett å gå ut og oppfordre eldre damer og menn over 90 år til å være forsiktige, men vi ber selvfølgelig om det, sier Haakonsen.

Nesten alle tyveriene skjedde i dagligvareforretninger.

- Og så har vi enkelte miljøer som peker seg ut eldre, og det ser vi alvorlig på. Det skjer fra tid til annen at bander kommer, og vi kan ane at noen er på turne nå.

Oppsøkt forretningene Politiet ber publikum om å komme med tips på telefon 02800 eller via epost, kriminalseksjonen.vestfold@politiet.no.

- Politiet har vært i kontakt med de fornærmede og oppsøkt forretningene med tanke på sikring av spor. Politiet har opprettet anmeldelse på forholdene, sier Vestfold-operasjonsleder Cathrine Klæstad til Tønsbergs Blad.

Politiet kan ikke fastslå at det er en sammenheng mellom tyveriene, men vil heller ikke utelukke det.