Forsker-alarm:

Advarer mot mammut-virus

En fransk professor mener gjenoppvekkede, forhistoriske virus ved et laboratorium i Sibir kan bli en farlig trussel mot mennesker. Han mener forskningen er «svært, svært risikabel».

- FARLIG FORSKNING: Forskning på rester av sibirske mammuter, som dette 39 000 år gamle eksemplaret utstilt i Japan i 2013, kan være risikabel for mennesker, mener en fransk professor. Foto: NTB Scanpix/Reuters
- FARLIG FORSKNING: Forskning på rester av sibirske mammuter, som dette 39 000 år gamle eksemplaret utstilt i Japan i 2013, kan være risikabel for mennesker, mener en fransk professor. Foto: NTB Scanpix/Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det høres ut som et plot til en Hollywood-thriller, men professor Jean-Michel Claveries advarsler mot det som foregår på et laboratorium i Sibir i Russland, er høyst reelle.

- Forskningen er svært, svært risikabel, sier Claverie til britiske The Times.

Avisa skriver at forskere ved Vector- laboratoriet i Novosibirsk nå prøver å gjenoppvekke virus fra opptil 400 000 år gamle dyr.

- Pandemi-frykt

- Våre immunsystemer har aldri blitt utsatt for denne typen virus, sier Claverie til The Times.

UTDØDD: Blant de forhistoriske restene av sibirske dyrearter som det forskes ved på Vector-laboratoriet i Novosibirsk, er ullhåret neshorn. Arten forsvant for cirka 14000 år siden. Dette eksemplaret stammer fra Kolyma regionen. Foto: NTB Scanpix/AFP/Sergej Fedorov
UTDØDD: Blant de forhistoriske restene av sibirske dyrearter som det forskes ved på Vector-laboratoriet i Novosibirsk, er ullhåret neshorn. Arten forsvant for cirka 14000 år siden. Dette eksemplaret stammer fra Kolyma regionen. Foto: NTB Scanpix/AFP/Sergej Fedorov Vis mer

Virusene han snakker om, stammer fra utdøde dyr som mammuter og ullhårete neshorn.

Nå forskes de på ved Vector, et laboratorium som da Sovjet-Unionen eksiserte, forsket på biokjemiske våpen.

GAMMEL BABY: Babymammuten som ble funnet i Sibir, levde for inntil 10 000 år siden. Her undersøkes den av forskere i byen Salekhard. Vis mer

Ifølge The Times har denne forskningen skapt frykt for at virusene, hvis de slippes løs, kan utløse en ny pandemi.

Professor Dag O. Hessen ved Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo, toner derimot ned pandemi-faren.

- Jeg tror risikoen er svært liten, sier han til Dagbladet - selv om han ikke tviler på at forhistoriske virus faktisk kan gjenopplives.

IKKE PANDEMI-BEKYMRET: Biologi-professor Dag O. Hessen. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
IKKE PANDEMI-BEKYMRET: Biologi-professor Dag O. Hessen. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

- At det er mulig, er åpenbart, sier han.

Hjemsøkt av ulykker

Noe som bidrar sterkt til at Jean-Michel Claverie er bekymret, er laboratoriet hvor forskningen foregår.

- Jeg har ingen større tiltro til at alt ved Vector-laboratotiet skulle være moderne og oppdatert, sier han til The Times.

Skepsisen hans er ikke ubegrunnet.

I september 2019 skapte en eksplosjon og påfølgende brann ved Vector-laboratoriet frykt for at dødelige virus som ebola og kopper kunne slippe ut i omgivelsene.

I 2004 meldte internasjonale nyhetsmedier at en forsker ved laboratoriet døde etter å ha stukket seg på ei sprøyte med ebola-viruset.

Claverie er ikke alene om å være urolig.

- Katastrofe-oppskrift

Biosikkerhetsekspert Filippa Lentzos ved Kings College i London reiser spørsmål om den russiske forskningen er verdt den «høyst reelle risikoen».

- Ulykker kan fortsatt skje, tross gode sikkerhetsrutiner, sier hun til The Times, en uttalelse som blant annet gjengis av svenske Expressen.

Jean-Michel Claverie er selv ikke ukjent med denne typen forskning.

I 2014 var han ifølge BBC med da forskere gjenoppvekket et virus isolert fra den sibirske permafrosten, og gjorde det smittsomt igjen for første gang på 30 000 år.

Ifølge Claverie var ikke det viruset farlig, men han fryktet at andre kunne være det, hvis de ble gravd opp av for eksempel gruveindustrien.

- Det er en oppskrift på katastrofe, sa han til BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer