Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot merking av ville dyr

Kveles og får skader, mener eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ville dyr kveles og får sår og skader av radiomerking. Nå advarer eksperter mot mer merking av ville dyr i Norge.

I et høringsbrev kommer fjelloppsynsmann Geir Skillebæk, som har vært oppsynsmann i Alvdal siden 1997, med flere groteske eksempler på hvordan ulv, bjørn, jerv og gaupe har fått lide på grunn av radiomerking.

Han forteller om gauper som er døde etter å ha fått radiohalsbånd i munnen, og gauper som er døde på grunn av forstoppelser forårsaket av implanterte sendere. En hubro døde i 2004 etter at ringen rundt foten hengte seg opp i en kvist. En ulv døde på grunn av stress under remerking i 2003.

- Det er for lite oppmerksomhet på hvordan ville dyr som er blitt utsatt for tekniske inngrep som halsbånd og implantat, har det. Det er en veldig viktig etisk debatt, sier Skillebæk til Aftenposten.

Også forsøksdyrutvalget har vært kritiske til enkelte sider ved merking av ville dyr i Norge. I 2002 slo de fast at det må foreligge tungtveiende vitenskapelige grunner for å bruke radiosendere som blir sydd inn i dyrene.

- Jeg mener det merkes altfor mye og ukritisk i Norge. For mange dyr merkes og det brukes ikke alternative metoder i stor nok grad, sier Anton Krag, som representerer dyrevernorganisasjonene i forsøksdyrutvalget.

Ulveforsker Petter Wabakken aviser kritikken.

- Metodene som blir brukt til merking av ulv og bjørn i Norge, er de beste i verden. Merking er ikke risikofritt, men den må settes opp mot ønsket om å skaffe seg kunnskap om disse dyrene, sier han.

Foto: BJØRN-OWE HOMBERG/DAGBLADET
Foto: BJØRN-OWE HOMBERG/DAGBLADET Vis mer

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media