Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinne ble svindlet for 15 000 kroner:

Advarer mot Microsoft-svindel

En kvinne i 80-åra ble overtalt til å betale 1000 kroner for å beskytte datasystemet sitt, nå er kontoen tappet for penger.

SVINDEL: En kvinne fra Drammen ble lurt til å overføre penger for brannmur til pcen sin, hun ble svindlet for 15 000 kroner. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / Scanpix.
SVINDEL: En kvinne fra Drammen ble lurt til å overføre penger for brannmur til pcen sin, hun ble svindlet for 15 000 kroner. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag ble en kvinne i 80-åra fra Drammen lurt til å overføre 1000 kroner, og nå er det tappet 15 000 fra kontoen hennes.

- Ei dame ble oppringt fra et utenlandsk telefonnummer der vedkommende oppga seg for å være fra Microsoft. Han ville tilby henne brannmur til pcen, for å beskytte datasystemet, opplyser Svein Erik Gevelt, operasjonsleder i Søndre Buskerud til Dagbladet.

Vedkommende, som ifølge Gevelt trolig snakket gebrokkent norsk, skulle ha 1000 kroner for brannmuren. Kvinnen som først var litt skeptisk, lot seg etter hvert overtale til å overføre penger.

Operasjonleder sier at dette er langt ifra første slike henvendelse, men at det har vært en stund siden sist.

Svindlerne pleier å gå fram på denne måten. De ringer fra et utenlandsk telefonnummer, oftest til eldre, og oppgir seg for å være fra Microsoft og skal tilby sikkerhet på din pc.

- Noen ganger ringer de for å komme å se på, ofte i forbindelse med dataproblemer. Da kan noen bli lurt til å oppgi betalingsinformasjon, sier Gevelt.

- Vanskelige saker

Politiet oppfordrer til å umiddelbart legge på røret, dersom noen skulle ringe med slike opplysninger.

- Microsoft driver ikke på den måten. De ringer ikke folk og sier at de har et dataproblem, som folk ikke selv har oppdaget at er et problem. Særlig når det er et utenlandsk telefonnummer er det bare å legge på, sier Gevelt.

- Og så er det jo slik at man aldri skal dele kort- eller kontoinformasjon med noen, legger han til.

Når forholdet formelt anmeldes, vil hendelsen undersøkes videre.

- Det er vanskelige saker, fordi det er utenlandske nummer, men saken sendes videre til etterforskningsavdelingen etter formell anmeldelse, sier han.

Tilfeldig hvem de ringer

TILFELDIG: Sikkerhetssjef, Ole Tom Seierstad, sier det er helt tilfeldig hvem svindlerne kontakter. Foto: Microsoft Norge
TILFELDIG: Sikkerhetssjef, Ole Tom Seierstad, sier det er helt tilfeldig hvem svindlerne kontakter. Foto: Microsoft Norge Vis mer

Sikkerhetssjef i Microsoft Norge, Ole Tom Seierstad, bekrefter for Dagbladet at de aldri ringer opp på den måten som svindlerne gjør.

- Ringer vi, er det brukeren selv som har laget en support-sak, så legg på, sier han.

Seierstad opplyser at antallet slike svindel-saker går i bølger forskjellige steder i landet, og at det er tydelig at svindlerne sitter med nummerserier de finner i nummeropplysningen.

- Det er helt tilfeldig hvem de ringer. De har ringt meg, sønnen min, andre kolleger på jobben, folk som ikke har pc og journalister, så det er veldig tilfeldig hvem de tar kontakt med.

Microsoft Norge anbefaler å kontakte politi og bank, dersom man blir utsatt for svindel.

- Folk har kontaktet oss hvor de har blitt svindlet, blitt fralurt penger og betalt for en service som er null verdt. Fra vår side er det varemerket vårt de misbruker, endten Microsoft eller Windows, så vi må bare be folk kontakte banken sin og prøve å få stoppa transaksjonen. Samt anmelde til politi, forteller han.

Det Microsoft eventuelt kan assistere med i ein slik situasjon er programvare for å fjerne virus, dersom svindlerne har fått instalert spoinprogramvare på pcn.

Bryt med god folkeskikk - legg på

FOLKESKIKK: Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet anbefaler å bryte med det som regnes for god folkeskikk, dersom man bli utsatt for telefon-svindel. - Legg på, sier hun. Foto: Ole Walter Jacobsen
FOLKESKIKK: Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet anbefaler å bryte med det som regnes for god folkeskikk, dersom man bli utsatt for telefon-svindel. - Legg på, sier hun. Foto: Ole Walter Jacobsen Vis mer

Forbrukerrådet opplyser til Dagbladet at dette dessverre er en kjent problematikk for de også.

- I flere år har svindlere som utgir seg for å være fra Microsoft klart å begå digitale ran ved hjelp av denne fremgangsmåten, sier Ann Hege Skogly, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

Og fortsetter:

- Hvis du får en slik telefon, er det lov å bryte med det som regnes for god folkeskikk; legg på. Hverken Microsoft, eller andre seriøse aktører kontakter kundene sine på denne måten. Blir du plaget av at noen ikke gir seg, men gjentar oppringningene, kan du be telefonselskapet ditt om å blokkere nummeret.

Hun oppfordrer også til og aldri gi noen personlige opplysninger på denne måten, og ikke gi fremmede tilgang til datamaskinen din.

- Tenk deg at noen ringer på døren din og vil inn å reparere noe. Da vil varselklokkene ringe hos de fleste, og husk at du er like sårbar når du inviterer noen inn i ditt digitale hjem, sier Skogly.

Skulle du være så uheldig å likevel bli svindlet, bør du kontakte banken din umiddelbart.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media