KANTRER: En båt med flyktninger og migranter kantrer utenfor kysten av Libya i forrige uke. Den franske kystvaktsjefen frykter liknende tilstander i Den engelske kanal. Foto: Den italienske marine / AP / NTB Scanpix
KANTRER: En båt med flyktninger og migranter kantrer utenfor kysten av Libya i forrige uke. Den franske kystvaktsjefen frykter liknende tilstander i Den engelske kanal. Foto: Den italienske marine / AP / NTB ScanpixVis mer

Advarer mot middelhavske tilstander i Den engelske kanal

18 albanere og to briter reddet fra synkende gummibåt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den britiske kystvakta, i samarbeid med det britiske redningsselskapet og båter fra grensevakta, reddet i helga en synkeferdig båt med 18 albanere i Den engelske kanal utenfor Kent. Blant de skipbrudne var også to britiske menn, som nå er siktet for brudd på immigrasjonslovene og mistenkes for menneskesmugling, skriver Sky News.

I kjølvannet av redningsaksjonen advarer Bernard Barron, leder for den franske kystvakta, mot middelhavske tilstander, med tusener av flyktninger og migranter som dør i forsøket på å prøve å krysse Kanalen.

- Det begynner å likne veldig på situasjonen i Middelhavet. Jeg frykter at vi vil se den samme typen tragedier som i Italia og Hellas, sier han ifølge The Telegraph.

To barn Albanerne og britene, på 35 og 33 år, befant seg i en gummibåt utenfor byen Dymchurch, ikke langt fra Dover. Da båten fikk problemer, begynte passasjerene i panikk å ringe familiemedlemmer som befinner seg i den franske byen Calais.

Familiemedlemmene tok så kontakt med britiske og franske myndigheter, og en storstilt redningsaksjon ble igangsatt. Blant de skipbrudne var to barn.

For to uker siden ble en liknende oppblåsbar båt funnet tom på stranda i Dymchurch. Barron betegner den som uegnet til å krysse Kanalen, og antar også den er brukt av migranter eller flyktninger som har tatt seg fra kontinentet til England.

De to britene er avhørt av politiet i Dover og ble i dag framstilt for varetektsfengsling.

Barron sier skruppelløse menneskesmuglere legger ut fra kysten av Belgia og Normandie, i uegnede fartøy. Dette til tross for at flyktningene og migrantene betaler dem store summer.

Den franske kystvaktsjefen advarer folk mot å «krysse en farefull havstrekning», med henvisning til skipsleder og sterk strøm. 

Store hull Tory-politiker Damian Collins sier myndighetene må være oppmerksomme på en økt risiko for at folk prøver å komme seg inn i Storbritannia i småbåter.

Collins vedgår at det ikke fins nok fartøy til å patruljere hele den lange kyststrekningen. Det skyldes delvis at kystvakta har avgitt fartøy til å patruljere i Middelhavet og bare har tre skip igjen til å patruljere i hjemlige farvann. Dermed er det store hull i grensekontrollen. En tidligere admiral betegner situasjonen som «bare rot».

Anslagsvis 4000 mennesker befinner seg fremdeles i den beryktede flyktningleiren «The Jungle» utenfor Calais.

Ifølge FN har ca. 700 migranter og flyktninger omkommet i Middelhavet den siste uka.