Advarer mot «mirakelkur»

Flere oppgir å ha inntatt klordioksid som medisin mot coronasykdom. - Det er gift, sier Legemiddelverket.

<strong>ADVARER MOT DETTE:</strong> En boliviansk farmasøyt viser fram et beger med klordioksid-løsning. Landets nasjonalforsamling har godkjent legemiddelet som behandling for coronaviruset, mot egne helsemyndigheters råd. Foto: NTB.
ADVARER MOT DETTE: En boliviansk farmasøyt viser fram et beger med klordioksid-løsning. Landets nasjonalforsamling har godkjent legemiddelet som behandling for coronaviruset, mot egne helsemyndigheters råd. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

«Min 77 år gamle mor fikk corona, og hadde vondt i hele kroppen. Hun begynte å ta MMS, og neste dag var hun mye bedre, og dagen etterpå var hun helt frisk!»

Slik lyder en anmeldelse under produktet «NatriChlor» på Amazon, et såkalt MMS-produkt («miracle mineral solution») som hevdes å kunne helbrede coronasykdom, samt en rekke andre sykdommer.

Det er det desinfiserende middelet klordioksid som er virkestoffet med den påståtte effekten.

- Det har blant annet vært brukt til å bleke tremasser, så det sier vel litt, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk.

- Svært giftig

Forkjempere for middelet beskriver det som en mirakelkur for en rekke sykdommer som kreft, malaria, og nå også Covid-19. Det har også blitt omtalt som en behandling for diagnosen autisme.

Madsen forklarer at dette stoffet absolutt ikke bør inntas under noen omstendigheter.

- Dette har vært markedsført som mirakelkur i mange år. For det første er det svært giftig, og for det andre fungerer det ikke, sier han til Dagbladet.

Han forklarer at desto mer konsentrert stoffet er, jo farligere er det.

- Klordioksid er en gass som kan løses opp i vann. Det er det som gjøres her. I gassform kan klordioksid faktisk eksplodere, forklarer han.

Flere har dødd

I Sør-Amerika har det blitt registrert en rekke dødsfall i forbindelse med personer som har inntatt blekemiddel som har blitt markedsført som mirakelkur. I Argentina døde en fem år gammel gutt i august, etter at han ble gitt middelet som medisin mot covid-19.

I Bolivia har legemiddelet blitt godkjent som behandling mot covid-19 av landets underhus og senat. Nå kan bare presidenten i landet stoppe det fra å bli lovlig.

Dette til tross for at helsemyndighetene i landet ikke er enig i avgjørelsen, og advarer befolkningen mot å bruke middelet som medisin.

Dette beskriver Madsen som «helt utrolig».

- Dette giftstoffet blir ikke tatt opp i cellene for å drepe virus. Cellene vil derimot forsvare seg mot stoffet, da det som sagt er svært giftig.

En mann selger klordioksid fra bilen sin i byen La Paz i Bolivia i august. Foto: NTB.
En mann selger klordioksid fra bilen sin i byen La Paz i Bolivia i august. Foto: NTB. Vis mer

- Har gjort beslag

Tolletaten sier de har gjort flere beslag av ulike legemidler i pandemitiden, men at det har vært en jevn nedgang i antall beslag siden utbruddet var på sitt verste i vinter. De har imidlertid ikke gjort beslag av klordioksid.

- Innledningsvis i coronapandemien registrerte vi at det var en del forsendelser med medisiner som hadde påstått effekt mot corona. Malariamedisinen hydroxyklorokin så vi en del av, sier Fredrik Tandberg, pressekontakt i Tolletaten.

Malariamedisinen er kanskje den mest omtalte av de omdiskuterte botemidlene, og ble blant annet omfavnet av USAs president Donald Trump som behandling mot coronaviruset.

Han stilte seg også positiv til å utforske injeksjoner med desinfeksjonsmiddel som en mulig behandling, til hakeslepp fra ekspertene. Det amerikanske legemiddelverket FDA har advart mot stoffet siden 2010.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer