Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot misbruk av Afghanistan-bistand

Afghanistan mottar milliarder av kroner i bistand fra USA, men er ikke i stand til å håndtere pengestrømmen på en betryggende måte.

HJELPELØST: Ei afghansk jente i en flyktningleir i hovedstaden Kabul trenger hjelp. Men en ny rapport stiller spørsmål ved USAs milliardbistand til Afghanistan, og mener at faren for misbruk, korrupsjon og sløsing er overhengende. Foto: Reuters / NTB scanpix / Omar Sobhani
HJELPELØST: Ei afghansk jente i en flyktningleir i hovedstaden Kabul trenger hjelp. Men en ny rapport stiller spørsmål ved USAs milliardbistand til Afghanistan, og mener at faren for misbruk, korrupsjon og sløsing er overhengende. Foto: Reuters / NTB scanpix / Omar Sobhani Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afghanistan mottar i år rundt 10 milliarder kroner i sivil bistand fra USA, men landets myndigheter er ikke i stand til å håndtere så store beløp, slår USAs generalinspektør for afghansk gjenoppbygging, John F. Sopko, fast i en fersk rapport.

USAID, som kanaliserer en stor del av bistanden, forsøker etter beste evne å føre tilsyn med mottakerne, men har konkludert med at faren for misbruk er stor.

Ute av stand USAID har gransket 16 departement i Afghanistan og fant at ingen av dem er i stand til å føre skikkelig regnskap og kontroll med bistand.

Faren for at penger blir stjålet eller sløst vekk, er derfor overhengende, skriver The New York Times.

Sju av departementene er overhodet ikke i stand til å håndtere direkte overføringer, mener de amerikanske granskerne, som konstaterer at korrupsjonen er svært stor.

Holdt skjult Sopko mener USAID har unnlatt å stille de nødvendige krav til afghanske myndigheter, og anklager dem også for å ha holdt egne granskingsrapporter skjult for Kongressen. Generalinspektøren trekker fram flere eksempler på uheldig praksis, blant annet fra Helsedepartementet i Kabul der de ansatte får utbetalt lønn i kontanter og faren for misbruk av bistandspenger er overhengende.

Gruvedepartementet mistenkes for å betale overpris for varer og tjenester, for å skjule «bonuser» og bestikkelser.

- God kontroll Ei talskvinne for Utenriksdepartementet i Washington, Jen Psaki, avviser Sopkos kritikk og mener amerikanske myndigheter har god oversikt over bistanden til Afghanistan. Ifølge henne er det grundig kontroll med pengeoverføringene. Men hun medgir at det kan være enkelte problemer på mottakersida.

- Det ville ikke ha vært klok bruk av amerikanske ressurser å rette opp alle problemer i hvert departement før vi etablerer programmer, sier hun til AFP.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!