Advarer mot mobilnakke: Som å ha belastningen av fire bowlingkuler på nakken

Amerikansk studie viser belastningen på nakken ved forskjellige mobilpositurer.

BELASTNINGEN ØKER: Belastningen på nakken øker ifølge studien eksponensielt med vinkelen på nakken. Ved en positur med 60 graders vinkel viser studien en belastning på 27,2 kilo på nakken. Skjermdump fra studien
BELASTNINGEN ØKER: Belastningen på nakken øker ifølge studien eksponensielt med vinkelen på nakken. Ved en positur med 60 graders vinkel viser studien en belastning på 27,2 kilo på nakken. Skjermdump fra studien Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En ny studie publisert i tidsskriftet Surgical Technology International viser at det å kikke ned på mobilen med nakken i en 60 graders vinkling tilsvarer en belastning på over 27 kilo.

Kirurg Kenneth H. Hansraj ved New York Spine Surgery & Rehabilitation Medicine ønsket å undersøke hvilken effekt vår mobilpositur kan ha på nakken.

Ved hjelp av databeregninger basert på hodets vekt, som i gjennomsnitt veier mellom 4,5 og 5,5 kilo, har han regnet ut hvor mye hodet ditt belaster nakken ved forskjellige positurer.

Tungt Studien viser at belastningen på vertebrae cervicales, halsvirvlene som innleder ryggsøylen (også kalt nakkesøylen) øker eksponentielt ved bøying av hodet.

Ved 15 graders vinkel er belastningen på rundt 12 kilo, 18 kilo ved 30 grader, 21 kilo ved 45 grader og 27,2 kilo ved 60 grader, ifølge studien.

27 kilo er omtrentlig totalvekta på fire bowlingkuler for voksne.

Ifølge artikkelforfatteren er dette den første studien som viser sammenheng mellom belastning og det å bøye hodet framover.

- Vekten nakken utsettes for øker svært mye ved framoverbøyd nakke. Dette fører til ekstra belastning, som igjen kan føre til tidlig utslitelse, skader og mulige operasjoner, skriver Hansraj i studien.

Bo Veiersted, lege og seniorforsker ved Statens arbeidsmiljøinstitutt, mener resultatene er logiske.

- Det høres logisk ut, og det er studier som ser på arbeid over lengre tid med bøyd nakke som viser økt risiko for nakkeplager. I hovedsak går det på at eksponeringen øker når nakken er 20 grader eller mer foroverbøyd, sier Veiersted.

Han sier det ikke finnes mange studier som kan si noe av helseeffektene av mobilbruk alene.

- Det finnes imidlertid en del om forskning om PC-bruk over lenger tid. Det går også an å måle mulige belastninger, men det er vanskelig å si hva det betyr for smerter, sier han.

Ikke noe å rope ulv for Det er blitt snakket mer og mer om «mobilnakke» de siste åra. Aftenposten hadde sist i sommer en større sak om fysioterapeuter som tar imot folk med nakkeplager forårsaket av mobilbruk.

- Det skal mye til før det utgjør en risiko. For eksempel er en times teksting på telefonen langt under den tida. Studier har vist at de som har en jobb hvor de er i en slik stilling mer enn 40 prosent av arbeidsdagen kan utvikle slike plager, sier Veiersted.

Veiersted sier at en slik foroverbøyd positur på langt sikt, trolig ikke er bra.

- Det er en belastning på muskler, støttevev i nakken og øvre del av ryggen også, sier han.

Kirurgen bak studiene mener vi må være bevisst på kroppsholdningen når vi bruker telefonen.

- Det er nesten umulig å unngå teknologien som fører til disse problemene, men vi burde forsøke å bruke telefonene mens hodet er i en nøytral posisjon og ikke bruke timevis bøyd over telefonen om dagen, skriver han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer