Advarer mot modellbransjen

Linda Vibeto (24) fra Tønsberg prøvde lykken som modell i Paris og Milano. Her forteller hun om venninner som ble dopet ned og voldtatt, sextrakassering og slankepress. Nå advarer hun alle unge jenter mot et liv som ga henne alvorlige spiseforstyrrelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Husker Linda sleit

I dag lever Linda et lykkelig liv i Tønsberg. Hun er kvitt spiseforstyrrelsene, er mor til to år gamle Tobias og går på sykepleierhøgskolen. Dette livet står i skarp kontrast til det hun levde som modell i Paris og Milano. I kjølvannet av den mye omtalte BBC-dokumentaren snakker hun nå ut om hva som møtte henne da hun 19 år gammel tok steget opp blant de store motehusene, agentene, fotografene og kundene.

- Jeg forteller dette for å advare alle unge jenter og deres foreldre mot modellbransjen.

Linda Vibetos historie er den tradisjonelle: Fra hun var 16 år jobbet hun ved siden av skolen som modell i Tønsberg. Året etter ble hun tatt inn i stallen til Team Modeller. Dermed måtte hun med ujevne mellomrom pendle mellom hjembyen og hovedstaden. Flere ganger fikk hun fristende tilbud om å reise til Paris for å prøve seg blant de virkelig store modellene. 19 år gammel slo hun til på Paris-tilbudet. Én måned seinere var hun tilbake i Tønsberg.

- Jeg kom inn i en kynisk verden, forteller Linda. Hun er 181 centimeter høy og veide ved ankomst Paris 55 kilo. Det var noen kilo for mye.

Venninner voldtatt

Siden ble hun nummer to i den prestisjetunge modellkonkurransen «Årets ansikt», og reiste til Milano som modell for det store firmaet Fashion Model Management. Nok en gang var mulighetene for et internasjonalt gjennombrudd store. Denne gangen reiste hun hjem etter bare tre måneder. Nå hadde modellivet ført til at hun led av alvorlige spiseforstyrrelser.

- Dette er en totalt forvrengt verden. Det er en verden fylt av narkotika, slankepress og sextrakassering. Det vi så i dokumentarfilmen til BBC, stemmer akkurat med det jeg selv har opplevd. Selv om vi ikke vasset i narkotika, ble vi hele tida fortalt at det ikke var noe problem å skaffe dop.

Linda forteller videre om eldre menn i bransjen som siklende gikk rundt og kikket på modeller helt ned i 14-årsalderen. Hun forteller også om to amerikanske venninner på 17 og 18 år som ble dopet bevisstløse og deretter voldtatt. Selv slapp hun unna med spiseproblemer.

- Jeg er en veldig sterk person, så det var ikke vanskelig for meg å takke nei til narkotika og slibrige tilbud. Likevel ble jeg et offer for slankepresset. Hver eneste dag var et nederlag når jeg så at andre jenter klarte å holde vekta nede på et godkjent nivå. Jeg klarte ikke det, men jeg prøvde. Til slutt gikk det som det måtte gå.

Tv-virkelighet

Linda Vibeto grøsser ved tanken på hvordan naive jenter ikke klarer å takle denne bransjen. Her finnes ingen omsorg, bare et ønske om å tjene mest mulig penger. Da hun slet med spiseforstyrrelsene, fikk hun beskjed om å «ta det litt med ro».

- Disse menneskene vet alt om slanking, men ingenting om slike sykdommer.

I dag mener hun at det bør være 18 års aldersgrense for å jobbe som profesjonell modell i utlandet. Hun har ikke annet enn forakt for foreldre som lar sine unge og håpefulle døtre prøve modell-lykken i utlandet. Likevel forstår hun godt at jentene selv vil prøve seg.

- Vi lever i en tv-virkelighet hvor det blir lagt enorm vekt på kropp og utseende. Jeg forstår godt at unge jenter drømmer om å bli den mest berømte og beundrede i en slik verden.

STÅR FRAM: Det vi så i dokumentarfilmen til BBC, stemmer akkurat med det jeg selv har opplevd, sier Linda Vibeto.