Advarer mot motstandsdyktig «super-gonoré»

- Det er fare for at vi ikke lenger kan behandle gonoré.

STIGENDE ANTALL: Det har de siste årene vært et stigende antall smittede av den seksuelt overførbare sykdommen gonoré. Illustrasjon: Science Photo Library / NTB Scanpix
STIGENDE ANTALL: Det har de siste årene vært et stigende antall smittede av den seksuelt overførbare sykdommen gonoré. Illustrasjon: Science Photo Library / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Englands helsedirektør, Sally Davies, advarer alle landets fastleger og apotek om at kjønnssykdommen gonoré kan bli motstandsdyktig, etter fremveksten av en ny «super-gonoré» i Leeds, skriver BBC.

- Det er fare for at vi ikke lenger kan behandle gonoré, som følge av den vedvarende veksten av antibiotikaresistens, skriver Davies i et brev til landets helseforetak.

- Få behandlingsalternativ Bekymringen kommer etter at det har blitt påpekt at flere britiske pasienter kun får utskrevet én av to viktige antibiotika-varianter for å fjerne infeksjonen.

Ifølge BBC skal flere leger ha advart mot at gonoré er i ferd med å bli resistent mot antibiotikaen som brukes i behandlingen.

- Gonoré har raskt utviklet seg til å bli resistent mot nye antibiotikavarianter, som gjør at vi nå har få behandlingsalternativ, heter det i brevet fra helsedirektøren.

Gonoré er en infeksjon som smitter fra person til person ved sex. Den kan føre til alvorlige helseproblemer, som sterilitet hos menn, men har tradisjonelt vært forholdsvis enkelt å behandle.

Råd for å unngå kjønnssykdommer:

• Bruk kondom!

• Test deg ved partnerbytte, og be partneren din teste seg før dere har sex uten kondom.

• Husk at seksuelt overførbare infeksjoner også kan smitte ved oral- og analsex. Bruk kondom eller slikkelapper som beskyttelse. 

De siste årene har bakterieinfeksjonen stadig oftere vist seg å være resistent mot en vanlig type antibiotika. Dermed har legene færre muligheter å velge mellom når de skal behandle sykdommen, ifølge NTB.

Største økning på 25 år Det har vært en økning i gonoré-smitte i det siste året, og det er mer enn 25 år siden det er registrert så mange tilfeller av disse infeksjonene i Norge. Spesielt sterk var økningen av gonoré blant heteroseksuelle kvinner.

De fleste smittes i miljøer preget av tilfeldig sex, sa Christina Placht i RFSU til Dagbladet i mai (krever innlogging). 

Ifølge tall Folkehelseinstituttet har lagt frem ble det i 2014 diagnostisert 682 tilfeller av gonoré i Norge, en økning på 176 personer fra 2013. Av de 682 personene som fikk diagnosen var 563 menn og 119 kvinner. 347 av mennene var smittet homoseksuelt.

Dårligst i norden Det er kun 18 prosent av nordmenn som bruker kondom som vanlig prevensjon, og bare halvparten bruker kondom når de har sex med en ny partner. 

- Nordmenn er dårligst i Norden til å bruke kondom. Halvparten dropper kondom når de har sex med ny partner, og jenter og gutter er like dårlige, sa Placht til Dagbladet i mai.

Seniorrådgiver og helsesøster på ung.no, Anne Holter Bentzrød, gikk samtidig ut med et klart råd for å unngå smitte: 

- Råd for å unngå å bli smittet er kondom, kondom og kondom. I tillegg til å teste seg ved partnerbytte og be ny partner gjøre det samme før sex uten kondom, sa hun den gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer