Stortingsvalget 2021

Advarer mot Moxnes og Berg: - Helt feil

Det går mot valgskred for Rødt og MDG, og Jonas Gahr Støre kan bli tvunget til å samarbeide. Men Ap-lederen advarer velgerne mot småpartiene på venstresida.

INGEN DASJ: Ap-leder Jonas Gahr Støre går ikke med på at man gir Ap en sasj med ditt og en dasj med datt. Foto : Hans Arne Vedlog / Dagbladet
INGEN DASJ: Ap-leder Jonas Gahr Støre går ikke med på at man gir Ap en sasj med ditt og en dasj med datt. Foto : Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Høyre-velgere bidro til å sikre gjenvalg for statsminister Erna Solberg (H) ved å stemme taktisk på Venstre i 2017.

Fire år seinere kan utfordrer Jonas Gahr Støre (Ap) bli avhengig av støtte fra enten MDG eller Rødt for å sikre tilstrekkelig flertall for en regjering med Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet.

Men taktisk stemmegivning på et av de potensielle støttepartiene vil Støre ikke ha noe av.

- Viktig for meg

- Vi trenger et sterkt parti som evner å styre en regjering i de krevende åra vi går inn i, sier Støre om hvorfor han advarer mot å stemme på MDG eller Rødt.

Ap-lederen har ikke selv stått på stand og snakket med potensielle Ap-velgere som sier at de vurderer å gi sin stemme til MDG eller Rødt for å demme opp for Senterpartiet, slik lederen av Oslo Ap, Frode Jacobsen, fortalte om til Aftenposten i forrige uke.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Men Støre leverer følgende analyse på hvorfor det nå snakkes om å stemme taktisk i Aps velgerkrets.

- Vi lever i ei tid da noen vil si at «miljøsaken er viktig for meg, og da ser jeg mot det partiet som snakker veldig mye om denne saken». Men så glemmer du samtidig at et samfunn er en større helhet, hvor vi er nødt til å ha kraft for å gjennomføre politikk skritt for skritt, sier Støre.

- Enormt stor overgang

Denne helhetlige tilnærmingen trengs også for å gjennomføre det klimagrepet som nå må tas, mener Ap-lederen.

- Den overgangen vi nå står overfor for å møte klimamål, er enormt stor. Vi kan klare den overgangen ved bruk av den norske samfunnsmodellen, gjøre oppgavene sammen og holde på rettferdigheten. Da er Rødt og MDGs forslag om å sette oljenæringen på oppsigelse, helt feil strategi. Det er folkene og kompetansen i olja som utvikler teknologien og løsningene som kutter utslipp, sier Støre.

- Harde ord mot potensielle støttepartier?

- Jeg har gjort det klart at Rødt og MDG ikke er aktuelle regjeringspartnere for Arbeiderpartiet. Det er av respekt for de politiske forskjellene, særlig knyttet til hvordan vi skal kutte klimautslipp og samtidig ta vare på jobber. Jeg mener det er en ærlig sak å si fra om det, kontrer Støre, før han oppskriftsmessig føyer til:

- Så har jeg fortsatt tro på at vi skal klare å få til et flertall med de tre partiene Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet. Det er klart mulig å strekke seg etter, og dette kommer til å snakke om helt fram til valget.

Mangler flertall

Nå - ei uke før stortingsvalget - mangler Støres drømmeregjering med Ap, SV og Sp tre stortingsrepresentanter på å sikre flertall uten støtte fra andre partier, ifølge Poll of polls gjennomsnittsberegninger av meningsmålingene.

TRENGER RØDT OG MDG: Støre er avhengig av Rødt og MDG for å få flertall, ifølge Anders Løland, assisterende forskningssjef i Norsk Regnesentral. Video: Dagbladet TV. Reporter: Steinar Suvatne Vis mer

Ikke en eneste meningsmåling så langt denne måneden indikerer at Ap, Sp og SV samlet får minst 85 mandater og flertall i Stortinget.

Samtidig ligger både MDG og Rødt an til å komme over sperregrensen, noe som likevel kan bidra til å sikre et rødgrønt flertall.

På den andre siden av streken ser også Venstre ut til å klare å krabbe over sperregrensen, og de siste målingene tyder også på at KrF kan heve seg i innspurten.

I så fall ligger plutselig Støres prosjekt litt tynnere an - dersom MDG og/eller Rødt likevel skulle skli under sperregrensen.

- Er Støre redd?

MDGs toppkandidat i Oslo, Lan Marie Berg, er overrasket over Ap-lederens advarsler.

- Er virkelig Støre så redd for oss at han er villig til å gi bort valgseieren til Erna på oppløpssiden? Solberg - og Frp - ble gjenvalgt i 2017 fordi MDG manglet 20 000 stemmer. Det er fortsatt fare for at historien gjentar seg, sier Berg til Dagbladet.

- Alle som vil ha en ny og grønnere regjering som gjør det enklere og billigere å leve miljøvennlig samtidig som vi trygt faser ut oljeindustrien og satser tungt på nye grønne jobber, de bør stemme på MDG, framholder Berg.

Rødt-nestleder og listetopp i Akershus, Marie Sneve Martinussen, mener på sin side at Støres frykt for taktiske stemmer er overdrevet.

- Jeg tror folk stemmer Rødt hvis de er enige i Rødt sin politikk. Det at Arbeiderpartiet i lang tid har slitt med å holde på sine kjernevelgere i arbeiderklassen må de stå for selv, sier hun og nevner «en politikk som selger ut kraften vår og ikke ser problemene i bemanningsbransjen» som eksempler.

- Dette handler ikke om spill og taktikkeri, men at folk faktisk ønsker seg et ekte arbeiderparti, kontrer Rødt-toppen.

BIL: Høyre, Frp og MDG i het debatt om klima under Dagbladets valgboden-sending 6. septemer 2021. Video: Dagbladet TV. Reporter: Steinar Suvatne Vis mer

Støre fastholder på sin side advarslene om å gi sin stemme til MDG eller Rødt dersom man innerst inne er en Ap-velger.

- Og jeg vil advare de som tenker at vi kan gi Ap en liten dash av det og en dash av det, så blir det litt mer sånn og slik. Vi har den sterkeste, mest rettferdige og mest forpliktende klimapolitikken som kutter utslipp, utvikler fornybar energi og skaper nye arbeidsplasser. Så, et veldig oppsplittet velgerbilde, det vil jeg advare mot.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer