Advarer mot norsk matsminke-veto

Islands utenriksminister, Halldsr Asgrmmsson, tror ikke det blir lagt ned veto mot EUs «matsminkedirektiver». Samtidig advarer han overivrige vetotilhengere i Norge mot konsekvensene ved å anvende vetoretten i denne saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Dersom Norge bestemmer seg for en slik framgangsmåte, vil det gjelde både Island og Liechtenstein - i tillegg til Norge, sier Asgrmmsson. EU forhandler med de tre EØS-landene som én part. Dersom Island og Liechtenstein sier ja, men Norge bestemmer seg for å legge ned veto, blir det Norges veto som gjelder.

Slik Asgrmmsson ser det vil et veto kunne påføre hele EØS problemer.

- På et vis er det misvisende å si at EØS har vetorett. Selv om EØS legger ned veto kan vi ikke hindre at direktiver blir iverksatt. Samtidig kan EU beslutte at deler eller hele regelverket innenfor dette området ikke lenger er operativt for EØS. Da må man spørre: Er det så store interesser ute og går i disse sakene at det rettferdiggjør slike eventuelle reaksjoner? sier Islands utenriksminister.

Vollebæk

Når Asgrmmsson likevel føler seg trygg på et «fornuftig» utfall av «matsminkedirektivene», bygger han blant annet på samtaler han har hatt med utenriksminister Knut Vollebæk.

- Ja, jeg har naturligvis diskutert saken med Knut Vollebæk. Vi er begge klar over situasjonen. Det er jo slik med EØS, som med andre avtaler, den har sine gode og sine dårlige sider. Vi kan jo ikke bare velge bort alt det dårlige og sitte igjen med det beste. Man må ta det hele. Og så langt er jeg trygg på at vi unngår unødvendig dramatikk i denne saken, sier Asgrmmsson til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer