Advarer mot ny bølge: - Alvorlig

Europa blir stadig mørkere på FHIs smittekart. Norsk ekspert knytter økningen til sesongen vi er inne i.

SMITTEPRESS: Coronatilfeller og innleggelser fortsetter å øke i både Norge og resten av Europa. Foto: Kirill Braga / Reuters
SMITTEPRESS: Coronatilfeller og innleggelser fortsetter å øke i både Norge og resten av Europa. Foto: Kirill Braga / Reuters Vis mer
Publisert

- Vi er nok en gang episenteret av pandemien, sa WHOs Europa-sjef Hans Kluge på en pressekonferanse i starten av november.

To uker seinere blir fortsatt smittekartet til FHI over Europa mørkere og mørkere.

Forrige uke opplyste EUs smittevernmyndighet om en forverret coronasituasjon i 44 regioner i Europa.

Av hvert hundre coronatilfelle som blir registrert i verden daglig, er 68 av dem i Europa, ifølge Reuters covid-19 tracker. På verdensbasis er tre av de fem landene med flest registrerte tilfeller europeiske land.

Samme oversikt viser at i alt 13 land i Europa nå har en smittetrend nær «peakingpoint», altså at gjennomsnittlig nye tilfeller rapportert daglig er opp mot det høyeste landet har hatt i løpet av pandemien.

Europa kommer etter

Storbritannia er et av landene på FHIs smittekart som er mørkerødt, og ifølge Reuters' oversikt er Storbritannia fortsatt det landet i Europa med tredje flest coronatilfeller daglig. Likevel har smittetallene og antall innleggelser vært på vei nedover siden midten av oktober, mens de i resten av Europa er på full fart oppover.

Storbritannias statsminister Boris Johnson kommer nå med en advarsel om hva de europeiske landene kan vente seg. Både han og flere eksperter mener Europa ligger etter Storbritannia idet en fjerde smittebølge melder sin ankomst.

- Jeg ser stormskyene samle seg over deler av det europeiske kontinentet, og jeg må være helt ærlig med folk, vi har vært her før, og vi husker hva som skjedde da en bølge begynner å rulle inn, sa statsministeren, ifølge Sky News.

Johnson oppfordrer samtidig til at alle som får tilbud om tredje vaksinedose, benytter seg av den.

Ser avtakende vaksineeffekt

Professor Mark Woolhouse fra Universitetet i Edinburgh sier til the Observer at Storbritannia ligger foran resten av Europa, og at smitten man så i Storbritannia nå følger etter i resten av Europa, ifølge The Guardian. Woolhouse peker på at deltavarianten man nå ser i Europa, er den som herjet i Storbritannia tidligere i høst.

- Den er betydelig mer alvorlig enn tidligere varianter, og den traff mange europeiske land mye seinere enn den gjorde i Storbritannia. Den har slått til i disse nasjonene i ei tid vaksinebeskyttelsen - vanligvis hos de mest sårbare og som først ble vaksinert - har begynt å avta betydelig. Det er ikke en ideell situasjon i det hele tatt, sa Woolhouse.

Michael Head fra Universitetet i Southampton peker på at Storbritannia begynte vaksinasjonen tidligere enn i de fleste andre europeiske land. Dermed avtok også vaksinebeskyttelsen tidligere og smitten økte. Han mener det er dette vi nå ser i Europa.

- Storbritannia rullet ut vaksineprogrammet tidligere enn de fleste land, og har derfor opplevd effekten av avtakende immunitet tidligere, sier Head til The Guardian.

Urolig for Norden

Nederland er et av landene i Europa som har hatt en kraftig oppblussing av smitte. Før helga innførte de ny lockdown. Denne helga måtte serveringssteder og butikker, utenom matbutikker, stenge dørene fra klokka 19.

Også Norge innførte nasjonale coronatiltak før helga. Nå vil blant annet flere kommuner vurdere bruk av coronapass i samfunnet. Regjeringen endret også krav om innreisekarantene fra flere områder i Europa. Da var det blant annet Balearene, områder i Danmark, Finland og Sverige som fikk krav om innreisekarantene, dersom man ikke har gyldig coronasertifikat.

Anders Tegnell, Sveriges statsepidemiolog, uttalte mandag til Dagens Nyheter at han er urolig for smitten i Norden.

Siste døgn er det registrert 1156 nye coronatilfeller, og det er 35 nye innlagte siden fredag.

ØKNING: Avdelingsleder i FHI, Line Vold svarer på spørsmål om den økte coronasmitten. Reporter: Frode Andresen. Video: Anton Lier. Vis mer

Lav vaksinasjonsdekning

Fellesnevneren for mange av landene som nå opplever stort press på helsevesenet er at vaksinasjonsdekningen er lav.

Land som Romania og Bulgaria har Europas dårligste vaksinedekning. Ifølge The Guardian er bare 34,5 prosent av befolkningen i Romania fullvaksinert, og taller er bare 23 prosent for Bulgarias befolkning.

Romania har aldri før registrert så mange coronadødsfall som de gjør nå. De daglige dødstallene tilsvarer en landsby om dagen.

I oktober stengte myndighetene i Russland ned landet i ei uke for å prøve å få bukt på smitten. Forrige uke slo landet ny dyster rekord med 1241 dødsfall på et døgn, og 39 256 nye smittetilfeller.

Resultat av globalisert verden

Professor i epidemiologi ved Universitetet i Tromsø, Eiliv Lund, viser til at hele coronapandemien har vært preget av importsmitte.

- Det er en konsekvens av en globalisert verden hvor vi reiser mye. Det er noe vi må akseptere når vi ønsker en globalisert verden, sier Lund.

Professoren bruker Tromsø som eksempel.

- Vi har ingen oversikt over hvor mye av smitten i Tromsø som har utgangspunkt i importsmitte, men vi så at turismen var på vei opp da smitten økte.

Lund knytter smitteøkningen til sesongen, og ser på coronaviruset som et sesongvirus.

- Forskerne skjønner ikke helt hva det er, men de ser nå enda en høst at smitten øker utover høsten og avtar gjennom vinteren. Det er tydelig et sesongvirus vi har med å gjøre, og vi kan kanskje bli plaget av dette videre, sier han til Dagbladet.

Han påpeker at man igjen ser at smitten øker utover høsten og avtar inn mot vinteren. Lund trekker fram coronapass som en mulig løsning, da smitten som hovedregel er høyest i byer som er tettbygde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer