Advarer mot ny oljesandinvestering

Et av oljefondets selskaper snuser på oljesand i Afrika, men oljefondet vil ikke bruke eiermakt.

ALBERTA, CANADA: Slik ser det ut på oljesandfeltene i Canada, det eneste stedet i verden der det foreløpig foregår oljesandutvinning. Men oljesand finnes flere steder i verden. Foto: AP/Jeff McIntosh)
ALBERTA, CANADA: Slik ser det ut på oljesandfeltene i Canada, det eneste stedet i verden der det foreløpig foregår oljesandutvinning. Men oljesand finnes flere steder i verden. Foto: AP/Jeff McIntosh) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| I det Norges Bank legger fram rekordtall for avkastningen til oljefondet i tredje kvartal, slippes en ny rapport som forteller nedslående nyheter om hvilke prosjekter oljefondets mange selskaper involverer seg i.

Det italienske oljeselskapet Eni, der oljefondet eier 5,7 milliarder kroner, er i ferd med å bli det første selskapet som starter opp oljesandutvinning i Afrika, nærmere bestemt i det fattige landet Kongo.

- Bruk eiermakt
Oljen fra oljesand er kjent som verdens skitneste brensel. Det er ekstremt vann- og kraftkrevende, og fører med seg mye langt høyere CO2-utslipp enn olje og gass. I Canada, det eneste stedet der olje fra oljesand utvinnes i dag, har det i tillegg ført til massiv avskoging. Ifølge rapporten fra den tyske Heinrich Böll-stiftelsen består oljesandområdet i det fattige afrikanske landet av både bosetninger, urskog og andre områder med rikt plante- og dyreliv. I tillegg skal Eni satse på biodiesel fra palmeolje, noe som vil medføre nedhugging av urskog. Nå ber Framtiden i våre hender Norges Bank om å bidra til at prosjektet aldri ser dagens lys.

- Vi ber Norges Bank gå sammen med flere aksjonærer og får Eni ut av dette prosjektet, sier leder Arild Hermstad.

Mye står på spill for Eni, som er rangert høyt blant oljeselskapene når det gjelder bærekraft. Dette prosjektet kan sette Enis gode rykte på spill, mener Arild Hermstad.

Ikke i fokus
Men ifølge sjefen for pensjonsfondet, Yngve Slyngstad, er det lite trolig at de vil engasjere seg i denne saken.

- Vi er inne i 8000 selskaper verden over og til enhver tid er mulig å kritisere noen av selskapene. Det er mange vi skulle ønske gjorde ting annerledes. Gjennom eierskapsenheten vår jobber vi for at bedriftene selv skal forbedre seg, sier Slyngstad.

Oljefondet har seks områder de er ekstra obs på. Akkurat nå er det fokus på barnearbeid, vannforvaltning og klima. Men oljesand kommer ikke innunder klima.

- Oljesand er ikke direkte et satsingsområde. Det går mer på bedrifter som slipper ut CO2, sier Yngve Slyngstad.

-Men oljesandutvinning gir jo store CO2-utslipp?

- Men vi jobber ikke spesielt med det, sier Slyngstad

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer