Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot ny tsunami

Thailandske myndighter frykter at jordskjelv kan skape en ny kjempebølge. UD ber nordmenn være forsiktige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Thailands nasjonale senter for varsling av katastrofer, sendte lørdag ut en hastemelding, skriver den thailandske avisa the Nation. Her ber de folk følge nøye med på om senteret kommer med tsunamiadvarsler, som følge av de 31 jordskjelvene som fant sted utenfor kysten av Ranong torsdag, fredag og lørdag.

Provinsene Ranong, Phuket, Krabi, Satun og Phang-nga ligger i faresonen hvis jordskjelvene utløser en tsnuami, melder Reuters.

Det norske utenriksdepartementet bekrefter meldingen fra thailandske myndigheter.

-  Jeg har snakket med vår ambassadør som forteller at det er meldt om at folk må vise årvåkenhet, men det er ikke snakk om evakuering, sier Odd Magne Ruud, pressevakt i UD.


- Hva bør norske turister i Thailand gjøre nå?

-  Vise overvåkenhet, være forsiktige og følge med, sier Ruud.

Ambassdøren har kontaktet norske turoperatører i Thailand.

Med et unntak rett etter den store tsunamikatastrofen i desember 2004, kjenner ikke Ruud til at thailandske myndigheter har kommet med liknende advarsler tidligere.

Press fra lava

Jordskjelvene hadde en styrke på 4 - 5,3 på Richters skala, og fant sted 400-600 km vest for kysten av Ranong. Antall jordskjelv er irrelevant, men det som utgjør en risiko er at skjelvenes episenter befinner seg på en kontinentbrist der lava til tider siger ut. Jordskjelvene kan nettopp skyldes at lava har presset på for å komme ut.

Jordskjelvene kan føre til at det danner seg en undersjøisk vulkan. Hvis denne eksploderer kan det føre til en ny tsunami. 

De siste dagers skjelv tyder ogs på at Bahrainvulkanen, som ligger 110 km meter unna de siste jordskjelvenes episenter og 67 km fra Thailand, kan komme til å eksplodere i fremtiden og ramme landet, varsler katastrofe-senteret.

Faresignaler

Senteret oppforderer alle til å følge nøye med på eventuelle advarsler som vil bli annonsert hvis faren for en tsunami stiger ytterligere.

De oppfordrer også lokale fiskere til å passe seg for mulige tegn på en undersjøisk vulkaneksplosjon: Sjøen skifter farge, sjødyr oppfører seg merkelig, lukten av fosfor eller bobler som kommer opp fra sjøen.

Er bekymret

Norske Vibeke Eika (24) var i Phuket under tsunamien i 2004 og er der også nå. Etter myndighetenes advarsel har hun blitt bekymret.

- Jeg frykter selvfølgelig at det skal komme en ny tsunami akkurat nå som ting har begynt å bli normale igjen, sier hun til Dagbladet.no.

I følge Eika har det ikke oppstått noen panikkstemning etter dagens advarsel.
- Jeg ser at noen thaier har dratt opp båtene fra vannet, ellers er det ingen som har reagert. Folk ligger på stranda som vanlig. Men det har ikke gått ut noe beskjed på engelsk, bare på thai. Myndighetene er vel redde for å skremme folk, sier hun.

5400 mennesker mistet livet i Thailand i tsunamien som herjet i desember 2004 og som tok livet av mer enn 220.000 mennesker langs kystene av Indiahavet.

<B>STOR KATASTROFE:</B> Tsunamien som rammet Thailand desember 2004 skapte enorme ødleggelser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!