Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot nytt og ukjent «Internett-dop»

Forskerne aner ikke hva slags stoff det er som har gjort fire ungdommer alvorlig sjuke.

INGEN GODE SVAR: Forsker Kai Knudsen ved sykehuset Sahlgrenska i Göteborg i Sverige sier til Expressen at analyser ikke har gitt noen klare svar på hva slags stoff det er som har gjort fire ungdommer alvorlig sjuke. Foto: Lennart Rehnman / Leif Jacobsson / Expressen
INGEN GODE SVAR: Forsker Kai Knudsen ved sykehuset Sahlgrenska i Göteborg i Sverige sier til Expressen at analyser ikke har gitt noen klare svar på hva slags stoff det er som har gjort fire ungdommer alvorlig sjuke. Foto: Lennart Rehnman / Leif Jacobsson / Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 16 år gammel gutt fra Sverige ble alvorlig sjuk etter å ha tatt et nytt og ukjent dop. Gutten lå på intensiven på sykehuset Sahlgrenska i Göteborg i Sverige i en uke, skriver Expressen.

Minst fire vestsvenske ungdommer blitt sjuke av det mystiske dopen, skriver avisa.

- Dessverre vet vi foreløpig ikke hva dette er, sier forsker Kai Knudsen ved Sahlgrenska Universitetssjukhus til GT.se.

Kjøpes på nettet Ifølge avisa gir analysene som er gjort av dopen ingen klare svar.

- Men mye tyder på at dette er et helt nytt og ukjent nettdop, heter det i artikkelen.

Med nettdop menes et syntestisk framkalt stoff som kjøpes over Internett. Mer enn 700 nettbutikker selger slike stoffer.

- Dette er en helt ny situasjon. Så langt har fire ungdommer blitt innlagt på intensiven med mistanke om å ha tatt nettdop vi har lite eller ingen kunnskap om. Vi har fått svar på analysene, men fortsetter arbeidet, sier Kai Knudsen.

Den 16 år gamle gutten som ble livstruende sjuk etter å ha inntatt stoffet, ble funnet bevisstløs i Göteborg. Gutten svevde mellom liv og død på sjukehuset, men er nå utenfor livsfare.

- Veldig urovekkende Ifølge Kai Knudsen finnes det minst 20 ulike såkalte blå legemidler på nett.

- Det er veldig urovekkende at ungdom prøver ukjente substanser uten å innse at det kan få alvorlige konsekvenser for dem. De kan bli alvorlig sjuke og til og med dø, sier han.

På sjukehuset har ingen med klarhet funnet ut hva det var den 16 år gamle gutten hadde fått i seg.

- I EU har det dukket opp minst 50 nye nett-dop, hvorav 15 er påvist i Sverige. Det er bare å beklage at ungdom ikke er så redd for dette som de burde være, sier Knudsen til Expressen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!