Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot nytt snusforbud

Ungdomspartilederne mener deres egen regjering har viktigere ting å holde på med enn å forby smak på snus.

SNUS: Forbud mot å benytte smakstilsetninger i snus vurderes som et av tiltakene i Helsedepartementets tobakksstrategi, som legges fram til våren. Foto: Scanpix
SNUS: Forbud mot å benytte smakstilsetninger i snus vurderes som et av tiltakene i Helsedepartementets tobakksstrategi, som legges fram til våren. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederne i Unge Høyre, Unge Venstre, KrFU og FpU advarer sin egen regjering mot å begå en snusflause, som de frykter kan bli pinlig for dem.

Sandra Bruflot, leder i Unge Høyre, mener at snus ikke burde være et tema for Erna Solbergs regjering.

- Snus er et lovlig produkt for voksne mennesker. En blå regjering har ingenting med å blande seg i hvordan snusen er smaksatt. Dette føyer seg inn i rekken av tullete forbud som direktorater og andre foreslår. Politikerne burde bruke tid, energi og penger på viktige ting, i stedet for å begrense folks tilgang på et lovlig produkt, sier Sandra Bruflot.

KRITISKE: Lederne for regjeringens ungdomspartier er sterkt kritiske til et mulig forbud mot snussmak, fra venstre Sondre Hansmark (UV), Sandra Bruflot (UH), Bjørn-Kristian Svendsrud (FpU) og Martine Tønnessen (KrFU). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISKE: Lederne for regjeringens ungdomspartier er sterkt kritiske til et mulig forbud mot snussmak, fra venstre Sondre Hansmark (UV), Sandra Bruflot (UH), Bjørn-Kristian Svendsrud (FpU) og Martine Tønnessen (KrFU). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

UH-lederens bekymring deles av ungdomspartilederne i Venstre, KrF og Frp, som misliker signalene de har oppfattet om at et smaksforbud er på trappene. I Helsedirektoratets rapport «Folkehelse og bærekraftig samfunnsutvikling», som ble overlevert Helse- og omsorgsdepartementet i august i fjor lyder et av innspillene:

«Utrede lovendringer med hensikt å beskytte barn og unge mot tobakksrøyk og bidra til å hindre oppstart av tobakksbruk gjennom for eksempel utvidede røykeforbud, regulering av smaksstoffer i tobakks- og nikotinprodukter»

SLUTTE MED SNUS: Snusbåndet skal hjelpe deg med å slutte med snus. Video: Helsedirektoratet. Vis mer

UV: - Forbudskåte politikere

- Dette er et smakløst forslag. Hvorfor i alle dager skal regjeringen plage folk som bruker snus? spør Sondre Hansmark, leder i Unge Venstre.

- Jeg driver med politikk fordi jeg vil ha et friere samfunn, og det betyr også at folk må få lov til å ta sine egne valg, selv om de ikke alltid er de smarteste. Folk må få bestemme mer over sitt eget liv, ikke mindre. Nå må forbudskåte politikere klare å holde fingrene av fatet, sier Sondre Hansmark.

KrFU: - Feil tiltak

KrFU-leder Martine Tønnessen opplyser at hun støtter intensjonen om a få ned snus-bruken.

- Men dette er feil tiltak. Vi har klart å få ned tobakksbruken uten slike forbud, og for mange tidligere røykere har snus vært et substitutt. Så lenge det er mer eller mindre kult å snuse, vil du få nyrekruttering til dette, uavhengig av hvilke produkter som er på markedet, sier hun.

- Vi må også ta inn over oss at vi lever i en globalisert verden, og lett kan handle på tvers av landegrenser, så jeg er redd et forbud ikke vil føre til mindre bruk, som jo er målet. Jeg synes myndighetene heller burde satse på å informere befolkningen om farene ved å snuse, slik at alle tar informative valg for eget liv, sier Martine Tønnessen.

FpU: - Moralisme

Bjørn-Kristian Svendsrud, formann i Fremskrittspartiets Ungdom, mener det smaker dårlig moralisme av en ny snusinnstramming.

- Konsekvensen er økt grensehandel og økt stigmatisering for snusere. Det kan ikke vi godta, og vi advarer derfor regjeringen mot å fremme dette i tobakkstrategien.

- Dersom det blir forbud mot smak på snus, vil det bli enda flere turer over til Sverige, og flere vil dermed også kjøpe mer svensk kjøtt. Synergieffekten av forbud, påbud og reguleringer skader næringslivet langt hardere enn kun for tobakksnæringen alene, sier han.

- Det lages reguleringer, forbud, og avgifter som er brolagt med gode intensjoner, men som på sikt gjør at det er svenskenes pensjon den norske forbrukeren betaler for, ikke vår egen, sier Bjørn-Kristian Svendsrud.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 09.02.2015 UATTRAKTIVE PAKNINGER: Helse- og omsorgsminister Bent Høie foreslår at alle tobakkspakninger skal bli mørkegrønne, ha helseadvarsler og være reklamefrie. Forslaget skal til høring i løpet av februar. Video: Svein Dybdahl / Dagbladet Vis mer

Tobakksstrategi

Helse- og omsorgsdepartementet svarer slik på spørsmål fra Dagbladet om forbud mot smak på snus er et av tiltakene som vurderes i regjeringens nye tobakksstrategi som snart skal sluttføres:

- Helse- og omsorgsdepartementet arbeider for tiden med en ny tobakksstrategi, som etter planen vil legges fram denne våren. Hvilke konkrete tiltak som skal inngå i strategien er ennå ikke behandlet i regjering. Det er derfor for tidlig å si noe om det, opplyser Susanne Berg-Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Helse- og omsorgsdepartementet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!