Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot økende terror

Britisk etterretningstjeneste er kjent med 30 terrorkomplott, sier etterretningssjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske etterretningstjenesten MI5 er kjent med nesten 30 planlagte terrorkomplott, og følger tett rundt 200 nettverk eller grupper med over 1.600 medlemmer, opplyser MI5-sjef Dame Eliza Manningham-Buller.

Hennes advarsler ble gitt i en tale til en engere forsamling torsdag, etter at indisk-britiske Dhiren Barot ble dømt til 40 års fengsel for planlagte terrorangrep i Storbritannia og USA.

Dame Eliza uttaler seg sjelden offentlig, og hennes advarsler blir slått stort opp av britiske tv-kanaler og aviser.

Stoppet fem angrep

Siden terrorbombene i London i fjor sommer har britisk politi og etterretning forpurret fem planlagte store terroraksjoner på britisk jord.

- Mine offiserer og politiet arbeider nå med rundt 200 grupper eller nettverk, som omfatter 1.600 identifiserte personer - og det kan være mange vi ikke kjenner til - som er aktivt engasjert i planlegging eller tilrettelegging for terrorhandlinger her eller i utlandet, sa MI5-sjefen.


- Tilknyttet al-Qaida

Noen av nettverkene er styrt av Al-Qaida fra Pakistan, andre er løsere tilknyttet og inspirert Osama bin Ladens terrornettverk.

Blant planene er selvmordsaksjoner på britisk jord innrettet på å ta flest mulig menneskers liv, advarte Dame Eliza.

- I dag ser vi bruk av hjemmelagde, improviserte eksplosiver. Morgendagens trussel kan, og jeg tror vil, inkludere inkludere bruk av kjemiske, bakteriologiske og radioaktive materialer, kanskje til og med kjernefysisk teknologi, sa hun. (NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!