TURISME:  Det stadig økende antallet turister i Antarktis truer miljøet, mener forskere. Foto: AP Photo/Aurora Expeditions, Andrew Halsall
TURISME: Det stadig økende antallet turister i Antarktis truer miljøet, mener forskere. Foto: AP Photo/Aurora Expeditions, Andrew HalsallVis mer

Advarer mot økende turisme i Antarktis

Mener at de truer det skjøre miljøet i isødet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 40.000 turister besøker nå Antarktis årlig, mot 5.000 i 1990, viser tall fra turoperatører.

De aller fleste av dem besøker det isfrie området der miljøet nå er under press.

Et økende antall forskningsstasjoner blir også bygd i det samme området, og med dem følger veier, drivstofflagre og flystriper.

Liten beskyttelse Det samme området er også hjem for mesteparten av kontinentets dyr og planter, som har liten beskyttelse mot trafikken utenfra, advarer Australias nasjonale miljøforskningsprogram (NERP) og Den australske antarktisdivisjonen.

- Mange tror at Antarktis er godt beskyttet mot trusler mot det biologiske mangfoldet, fordi området er så isolert og uten fastboende, sier Justine Shaw i NERP.

- Vi viser imidlertid at det biologiske mangfoldet i Antarktis trues, fortsetter hun.

Sårbart - Mesteparten av Antarktis er dekket av is, og under 1 prosent er permanent isfritt. Bare 1,5 prosent av dette isfrie området er vernet i henhold til Antarktistraktaten, konstaterer Shaw.

Dyre- og plantelivet i det isfrie områder er svært sårbart for påvirkning av arter utenfra, sier Steven Chow ved Monash-universitetet i Australia.

- Antarktis er invadert av planter og dyr, for det meste gressorter og insekter fra andre kontinenter, sier han.

Holder ikke mål Rapporten Shaw og Chow har vært med på å skrive, konkluderer med at verneforskriftene for Antarktis ikke holder mål.

- Vi må beskytte de innfødte insektene, plantene og sjøfuglene, mange av dem fins ikke noe annet sted i verden, sier Shaw.

- Vi må også sikre at verneområdet i Antarktis ikke blir påvirket av menneskelig aktivitet som bidrar til forsøpling, nedtråkking og som kan bringe med seg invaderende arter, sier hun.

(NTB)