Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blågrønn regjering får blandet respons

Advarer mot økt Oslo-dominans

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum advarer at regjeringen er blitt «enda mer Oslo-dominert», og frykter økt ulvekonflikt med Venstre-nestleder Ola Elvestuen i klima- og miljødepartementet.

ØKT OSLO-DOMINANS: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er snart Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ØKT OSLO-DOMINANS: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er snart Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Reaksjonene på landets nye og utvidede regjering begynte å hagle lenge før den ble offisielt bekreftet onsdag.

Den blågrønne regjeringens medlemmer får nemlig blandet mottakelse.

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum beskriver den nye regjeringen som mer oslodominert.

Av fem nye statsråder har tre vært innvalgt fra Oslo på Stortinget til nå, mens bare en Oslo-statsråd går ut.

BLOMSTER: Den ferske Justis- og innvandringsministeren Sylvi Listhaug mottok blomster av dattera. Video: Frida Andersen / Dagbladet Vis mer

- Med både Elvestuen, Astrup og Grande blir regjeringen enda mer Oslo-dominert, med folk som ser på for eksempel avgiftspolitikk slik man gjør fra hovedstaden. Det tror jeg ikke er særlig klokt, for Norge er mye mer enn bare Oslo, sier Senterparti-lederen, som selv har irritert seg kraftig over at hans egen landsdel ikke har hatt et eneste regjeringsmedlem i den borgerlige regjeringsperioden.

Han er redd resultatet blir en enda mer sentraliserende politikk enn i forrige periode, og er blant annet bekymret for at Ola Elvestuen (V) som ny klima- og miljøminister vil føre til mer konflikt på det allerede svært betente saksområdet norsk ulveforvaltning.

- Ola Elvestuen har vært den fremste talspersonen for mer ulv og mindre lokale hensyn, sier Sp-lederen til Dagbladet, og sikter debatten som raste i Stortinget i fjor vinter.

Både Greenpeace og WWF markert forventninger til at Elvestuen snur om på norsk ulvepolitikk etter at Venstre-nestlederens nye rolle ble offentlig.

Vedum trekker også fram at regjeringen allerede i regjeringsplattformen åpner for at dieselavgiftene kan komme til å bli økt, og frykter den nye regjeringen vil prøve å svekke tollvern, liberalisere konsesjonsloven, og videreføre en skatte- og avgiftspolitikk som gjør at distriktene og vanlige arbeidsfolk taper.

- Disse tre partiene får fram det verste i hverandre. Når de lager politikk i lag er det noen ting som aldri slår feil, nemlig at det blir sentralisering og at det blir større forskjeller, sier Sp-lederen.

Blandet respons

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra Venstre-nestlederne Ola Elvestuen, Terje Breivik og Venstre-leder Trine Skei Grande, men har foreløpig ikke fått tak i dem.

Den nye regjeringen har ellers fått blandet respons så langt.

Framtiden i Våre Hender er for eksempel misfornøyd med at Frps Terje Søviknes får fortsette som olje- og energiminister, og mener Venstre-leder Trine Skei Grande burde tatt sikte på å bli olje- og energiminister i stedet for kulturminister.

Det virker også å være delte meninger om at landet nå har fått en egen eldreminister i Åse Michaelsen (Frp).

Aps stortingsrepresentant Jette Christensen raljerer i en kronikk i Dagbladet over det hun mener er den «mest populistiske statsrådsoppdiktningen i norsk historie», mens KrF er fornøyd.

KrF-nestleder Olaug Bollestad sier hun ønsker seg en helhet rundt eldreomsorgen.

- Så håper KrF at det blir en statsråd som også har gjennomslag, nettopp fordi vi får svært mange eldre om få år, noe som betyr at vi virkelig må tenke klokt og langsiktig på mange felt og prioritere dette, skriver Bollestad i en sms til Dagbladet.

Regjeringen som ble utnevnt onsdag omtales som den blågrønne regjeringen, og er en utvidelse av den blåblå regjeringen fra forrige stortingsperiode.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!