Ekspert og FHI uenige

Advarer mot omikron hos barn

Lege og epidemiolog Gunhild Alvik Nyborg mener at det er sannsynlig at omikronvarianten medfører mer alvorlig sykdom hos barn. Foreløpig har Folkehelseinstituttet begrenset tiltro til dette, og mener at det er for tidlig å bedømme.

ADVARER: Epidemiolog Gunhild Alvik Nyborg mener at det er sannsynlig at omikron medfører mer alvorlig sykdom hos barn. Her er viruset SARS-CoV-2 sett gjennom et elektronmikroskop. Foto: NIAID / AP / NTB
ADVARER: Epidemiolog Gunhild Alvik Nyborg mener at det er sannsynlig at omikron medfører mer alvorlig sykdom hos barn. Her er viruset SARS-CoV-2 sett gjennom et elektronmikroskop. Foto: NIAID / AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er fortsatt veldig tidlig, og vi vet lite om omikron. Men det er mye som tyder på at omikronvarianten rammer barn i større grad enn tidligere virusvarianter. I Sør-Afrika rapporteres det om at barn under 12 år kommer på sykehus for å få oksygentilførsel, sier Gunhild Alvik Nyborg til Dagbladet og fortsetter:

- De første tallene viser at 75 prosent av alle barn mellom 0 og 4 år som har fått påvist covid-19, har blitt lagt inn på sykehus i Sør-Afrika.

Nyborg understreker samtidig at mørketallene sannsynligvis er store, og at man trolig tester få av de aller yngste barna. På grunn av dette er andelen som faktisk er smittet som legges inn i realiteten trolig lavere, mener hun.

- Sannsynlig

- Blant barn som får påvist covid-19, er det nå mange flere som legges inn. Den nyeste rapporten fra Sør-Afrika viser at barn under 2 år utgjorde 11 prosent av alle covid-19-innleggelser de siste to ukene av november. Det meldes også om at man nå bygger ut intensivkapasiteten for barn, sier Nyborg og fortsetter:

- Dette er et helt nytt demografisk mønster, og en helt ny situasjon som man ikke har sett i forbindelse med tidligere virusvarianter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer