Ekspert og FHI uenige

Advarer mot omikron hos barn

Lege og epidemiolog Gunhild Alvik Nyborg mener at det er sannsynlig at omikronvarianten medfører mer alvorlig sykdom hos barn. Foreløpig har Folkehelseinstituttet begrenset tiltro til dette, og mener at det er for tidlig å bedømme.

ADVARER: Epidemiolog Gunhild Alvik Nyborg mener at det er sannsynlig at omikron medfører mer alvorlig sykdom hos barn. Her er viruset SARS-CoV-2 sett gjennom et elektronmikroskop. Foto: NIAID / AP / NTB
ADVARER: Epidemiolog Gunhild Alvik Nyborg mener at det er sannsynlig at omikron medfører mer alvorlig sykdom hos barn. Her er viruset SARS-CoV-2 sett gjennom et elektronmikroskop. Foto: NIAID / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

- Det er fortsatt veldig tidlig, og vi vet lite om omikron. Men det er mye som tyder på at omikronvarianten rammer barn i større grad enn tidligere virusvarianter. I Sør-Afrika rapporteres det om at barn under 12 år kommer på sykehus for å få oksygentilførsel, sier Gunhild Alvik Nyborg til Dagbladet og fortsetter:

- De første tallene viser at 75 prosent av alle barn mellom 0 og 4 år som har fått påvist covid-19, har blitt lagt inn på sykehus i Sør-Afrika.

Nyborg understreker samtidig at mørketallene sannsynligvis er store, og at man trolig tester få av de aller yngste barna. På grunn av dette er andelen som faktisk er smittet som legges inn i realiteten trolig lavere, mener hun.

STRAMMER INN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på Dagbladets spørsmål om corona og omikronvarianten. Vis mer

- Sannsynlig

- Blant barn som får påvist covid-19, er det nå mange flere som legges inn. Den nyeste rapporten fra Sør-Afrika viser at barn under 2 år utgjorde 11 prosent av alle covid-19-innleggelser de siste to ukene av november. Det meldes også om at man nå bygger ut intensivkapasiteten for barn, sier Nyborg og fortsetter:

- Dette er et helt nytt demografisk mønster, og en helt ny situasjon som man ikke har sett i forbindelse med tidligere virusvarianter.

- Hvor sannsynlig vurderer du at det er at omikron faktisk medfører mer alvorlig sykdom hos barn?

- Alle rapporter jeg har sett hittil peker i den retningen, og med de nye tallene fra Sør-Afrika anser jeg det som sannsynlig. Men som sagt er det fortsatt tidlig. I tillegg er det vanskeligere å vurdere dette i sanntid enn om vi hadde fått noen uker til å observere og lære.

Nyborg ble kjent over natta da hun 17. mars 2020 deltok på NRK-programmet Debatten. I et forsøk på å formidle alvoret, brukte hun krigsmetaforer og viste til risikoen for høye dødstall. Den gang ble Nyborg møtt med massiv motstand, men seinere har assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad skrevet at det er liten tvil om at hun traff godt med sine anslag.

EKSPERT: Lege og epidemiolog, Gunhild Alvik Nyborg. Foto: Marit Nyborg
EKSPERT: Lege og epidemiolog, Gunhild Alvik Nyborg. Foto: Marit Nyborg Vis mer

FHI svarer

Nylig nevnte direktør Henrik Ullum i Statens Serum Institut, FHIs søsterinstitutt i Danmark, økningen i innleggelser blant barn som følge av omikron. SSI opplyser til Dagbladet at han da omtalte tallene fra Sør-Afrika.

Overlege Preben Aavitsland i FHI sier til Dagbladet at det er for tidlig å bedømme om innleggelser blant barn som følge av omikron, også i Danmark.

- Vi har ikke hørt noe om det fra andre europeiske land, sier Aavitsland til Dagbladet.

Professor emeritus i sosialmedisin, Steinar Westin, oppfordrer til å holde pusten.

- Jeg har sett noen meldinger om slike erfaringer fra Sør-Afrika. Men kildene er usikre. Vi må også ta hensyn til at Sør-Afrika har en ung befolkning, og at tallene ikke nødvendigvis er direkte overførbare til Norge. Men de meldingene som har kommet, som omhandler innleggelser blant barn under fem år, gjør at vi får holde pusten til vi vet noe mer, sier han til Dagbladet.

NYE TILTAK: Jonas Gahr Støre snakker om de nye tiltakene og coronasertifikat etter pressekonferansen tirsdag kveld. Reporter: Johannes Theodor Fjeld. Video: Emma Thingstad Dalen. Vis mer

Risikovurdering

I sin risikovurdering nevner FHI rapportene om økning i innleggelser av barn som følge av omikron, men opplyser at de foreløpig har begrenset tiltro til funnet og dets relevans for norske forhold. FHI legger til at de vil følge nøye med på ny informasjon.

På den ene siden mener FHI at man ikke kan bruke innleggelsestall fra Sør-Afrika alene ettersom alle som legges inn testes for covid-19. På den andre siden mener FHI at tall fra Sør-Afrika er lite overførbare til norske forhold fordi levekår og helsetilbud til barn er svært ulike.

«Så langt er det lite sannsynlig at covid-19 av omikron-infeksjon vil bli vesentlig mer alvorlig, eller at faktorene som beskytter barn mot alvorlig covid-19 ikke lenger er virksomme», skriver FHI og fortsetter:

«I utgangspunktet er det usikkert om omikronvarianten gir mer eller mindre alvorlig sykdom enn deltavarianten, men et mer alvorlig bilde ville hatt større sannsynlighet for å ha blitt oppdaget nå. Vi vet heller ikke om varianten rammer ulike aldersgrupper annerledes enn deltavarianten gjør, og vi er på nøy utkikk etter indikasjoner om verre sykdom hos barn».

OVERLEGE: Preben Aavitsland ved FHI. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
OVERLEGE: Preben Aavitsland ved FHI. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

Skoletiltak i Danmark

Onsdag besluttet den danske regjeringen å sende grunnskoleelever hjem fra 15. desember til 4. januar. Nyborg anbefaler den norske regjeringen å gjøre det samme, særlig i påvente av mer kunnskap.

- Det kan vise seg å være et ekstremt viktig smitteverntiltak, som jeg sterkt anbefaler at innføres i Norge også – enten i form av forlenget ferie eller overgang til digital undervisning. Slik som det ser ut nå, er risikoen knyttet til å holde skolene åpne veldig mye større enn den var før, sier Nyborg.

Hun mener også at Norge snarest bør vaksinere barn ned til 5 år med én dose, og barn ned til 12 år med to doser. Hun poengterer at vaksinene er testet, godkjent og virker trygge for barn.

Professor emeritus Westin er også positiv til Danmarks skoletiltak.

- Jeg synes at det høres lurt ut. Det er viktigere å holde smittespredningen i sjakk enn det som skjer på skolene de siste dagene før juleferien. Vi burde gjøre det samme i Norge, og spare oss for belastningen det påfører både lærere og annet personell midt i den pågående smittebølgen, sier Westin.

Fagdirektør Frode Forland i FHI sier til Dagbladet at det neppe blir aktuelt å innføre Danmarks skoletiltak som et nasjonalt tiltak i Norge. Dette på grunn av at smittesituasjonen er ulik i ulike deler av landet. Han understreker imidlertid at det på nasjonalt nivå nå er åpnet for at skolene kan drive etter trafikklysmodellen igjen.

EKSPERT: Professor emeritus i sosialmedisin, Steinar Westin. Foto: Privat
EKSPERT: Professor emeritus i sosialmedisin, Steinar Westin. Foto: Privat Vis mer

Smittsomhet

Både Nyborg og Westin slår fast at omikronvariantens viktigste smittemåte er luftsmitte. FHI bruker litt andre kategorier for å beskrive smittemåter.

- Ut fra det som finnes av data til nå, ser det ut til at omikron er minst like smittsom som meslinger, og kanskje mer smittsom. Det kan vise seg å være det mest smittsomme viruset noen gang i verdenshistorien, sier Nyborg.

Hun mener at dersom det ikke innføres flere tiltak i skolene, så kan man etter hvert se klasser hvor 20 av 30 barn blir smittet.

- Derfor er det ekstremt viktig at myndighetene nå retter oppmerksomheten mot ventilasjon, luftrensing og bruk av munnbind i skolen, og vurderer overgang til digital undervisning fortløpende. Jeg mener at det er uforsvarlig og uansvarlig å ikke gjøre det.

NYE TILTAK: Regeringen holdt pressekonferanse om de nye nasjonale corona-tiltakene. Video: NTB. Vis mer

Det knyttes fortsatt usikkerhet til omikronvariantens smittsomhet, men FHI mener at det er stor risiko for at den er mer smittsom enn deltavarianten. Westin mener at det er 100 prosent sikkert at luftsmitte er den viktigste smittemåten for omikronvarianten.

- Vi skal riktig nok ikke slutte med håndvask og spriting av hender, men en overveldende andel av smittespredningen dreier seg om luftsmitte – altså såkalte aerosoler. Opprinnelig var det snakk om at munnbind var nyttig, fordi det beskyttet mot dråpesmitte. Men aerosoler sprer seg langt lettere, sier Westin og fortsetter:

- Så det er ingen tvil om at omikronvarianten smitter lettere via luft enn deltavarianten. Det viser jo erfaringene fra Louise Bar & Restaurant og andre julebord.

RETTELSE: I en tidligere versjon av denne artikkelen siterte Dagbladet Gunhild Alvik Nyborg på at de første tallene viser at 75 prosent av alle barn mellom 0 og 2 år som har fått påvist covid-19, har blitt lagt inn på sykehus i Sør-Afrika. Den riktige aldersgruppen er barn mellom 0 og 4 år. Endringen ble gjort 10.12.2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer