Coronaviruset

Advarer mot omstridt coronapass

Kan et pass for friskmeldte covid-19 pasienter bli en realitet? Det ønsker flere EU-land. Norsk ekspert er kritisk.

CORONAPASS: Et pass som dokumenterer at du er frisk skal gi deg tillatelse til å reise på sydenferie, foreslår flere søreuropeiske EU-land. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
CORONAPASS: Et pass som dokumenterer at du er frisk skal gi deg tillatelse til å reise på sydenferie, foreslår flere søreuropeiske EU-land. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.23% Første dose: 78.96%

På et videomøte mandag diskuterte ministere fra ni sørlige EU-land tiltak for å redde sommers turistsesong, melder den svenske avisa Dagens Nyheter. Årets turistsesong står i fare for å forsvinne helt på grunn av coronapandemiens reisebegrensninger, til den populære ferielandenes frustrasjon.

- Vi må åpne grensene så mye som mulig, sa Kroatias turistminister Gari Cappelli, som ledet møtet. Han foreslo et så kalt «Covid-19-pass» som en del av en felles EU-strategi.

Forslaget, som blant annet fikk støtte av Hellas, er at alle som har hatt viruset skal testes for antistoffer i hjemlandet. Deretter skal de motta et dokument som bevis. Dette dokumentet skal gi friskmeldte muligheten til å reise på ferie i Sør-Europa. For de søreuropeiske landene er inntektene fra turismen essensiell. I Kroatia utgjør turismen 17 prosent av BNP, og i Hellas over 20 prosent.

God idé, men.

Preben Aavitsland er overlege ved Folkehelseinstituttet der han leder stab for smittevern, miljø og helse. Han sier at han forstår frustrasjonen til de søreuropeiske landene

- Jeg skjønner godt at de typiske turistlandene er bekymret for økonomien i tiden som kommer, sier Aavitsland til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer