Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Advarer mot omstridt coronapass

Kan et pass for friskmeldte covid-19 pasienter bli en realitet? Det ønsker flere EU-land. Norsk ekspert er kritisk.

CORONAPASS: Et pass som dokumenterer at du er frisk skal gi deg tillatelse til å reise på sydenferie, foreslår flere søreuropeiske EU-land. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
CORONAPASS: Et pass som dokumenterer at du er frisk skal gi deg tillatelse til å reise på sydenferie, foreslår flere søreuropeiske EU-land. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

På et videomøte mandag diskuterte ministere fra ni sørlige EU-land tiltak for å redde sommers turistsesong, melder den svenske avisa Dagens Nyheter. Årets turistsesong står i fare for å forsvinne helt på grunn av coronapandemiens reisebegrensninger, til den populære ferielandenes frustrasjon.

- Vi må åpne grensene så mye som mulig, sa Kroatias turistminister Gari Cappelli, som ledet møtet. Han foreslo et så kalt «Covid-19-pass» som en del av en felles EU-strategi.

Forslaget, som blant annet fikk støtte av Hellas, er at alle som har hatt viruset skal testes for antistoffer i hjemlandet. Deretter skal de motta et dokument som bevis. Dette dokumentet skal gi friskmeldte muligheten til å reise på ferie i Sør-Europa. For de søreuropeiske landene er inntektene fra turismen essensiell. I Kroatia utgjør turismen 17 prosent av BNP, og i Hellas over 20 prosent.

PROTEST: I Italia protesterer flere restauranteiere mot mydnighetenes beslutning om å ikke åpne restauranter, barer og strender før 1. juli. Foto: Davide Fracassi/Pacific Press/Shutterstock
PROTEST: I Italia protesterer flere restauranteiere mot mydnighetenes beslutning om å ikke åpne restauranter, barer og strender før 1. juli. Foto: Davide Fracassi/Pacific Press/Shutterstock Vis mer

God idé, men.

Preben Aavitsland er overlege ved Folkehelseinstituttet der han leder stab for smittevern, miljø og helse. Han sier at han forstår frustrasjonen til de søreuropeiske landene

- Jeg skjønner godt at de typiske turistlandene er bekymret for økonomien i tiden som kommer, sier Aavitsland til Dagbladet.

Han avviser ikke tanken om et coronapass, men sier at det foreløpig er for liten informasjon om immunitet.

- Ideen er god, men det for tidlig å kunne innføre noe sånt. Vi er nødt til å vite mer om immuniteten, og vi må utrede fordeler og ulemper med en slik ordning.

GOD IDÉ: Overlege ved FHI Preben Aavitsland sier at ideen om et coronapass er god, men at det foreløpig er altfor tidlig. Foto: NTB scanpix.
GOD IDÉ: Overlege ved FHI Preben Aavitsland sier at ideen om et coronapass er god, men at det foreløpig er altfor tidlig. Foto: NTB scanpix. Vis mer

Han understreker at det ikke er noen planer om å innføre et slikt pass i Norge.

- Det er ikke noe vi kan begynne med her per dags dato, sier Aavitsland.

Kritiske

Verdens helseorganisasjon (WHO) er kritiske til slike løsninger, og sier at det er ingen garanti for at man er immun etter man har hatt sykdommen. WHO advarte så seint som for ei uke siden spesifikt om at slike tiltak faktisk kunne «øke risikoen for ytterligere spredning».

WHOs uttalelse var en reaksjon på at ulike land ønsker å innføre slike ordninger for friske, slik at de kan komme tilbake i arbeid.

Ideen ble først lansert av blant andre Matt Hancock, den britiske helseministeren, og også av tyske og italienske politikere.

I USA har noen konservative fagpersoner til og med antydet at folk frivillig skal eksponere seg selv for smitte - og dermed skape en legitim klasse med immunforsvar som kan starte økonomien.

WHO advarte om at mennesker som har blitt friske kan ha en tendens til å ignorere råd om folkehelse, som for eksempel slutte å bruke ansiktsmaske, fordi de tror de ikke lenger er en fare for seg selv eller andre.

Dette er spesielt bekymrende fordi testing blir mer utbredt, spesielt bruken av såkalte hurtigtester som viser om en person har vært smittet tidligere, skriver nyhetsbyrået AFP.

ADVARER: Generalsekretær i WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, forteller at vi ikke må ta coronaviruset mindre alvorlig, og at det verste kan være foran oss. Video: AP. Vis mer

Alle med symptomer skal testes

Helseminister Bent Høie sier under onsdagens pressekonferanse at det er tre ting som er viktig når vi skal gå mot det alle i Norge lengter etter, en gradvis gjenåpning av samfunnet.

De tre tingene helseministeren dro fram er god smittesporing, isolering av syke og testing av alle med symptomer.

- Nå utvider vi testkapasiteten kraftig. Fra i dag utvider vi kriteriene, og alle som har symptomer på og mistanke om covid-19 blir testa, sier Høie.

Høie sier at kommuner som har kapasitet til å teste alle med symptomer kan gjøre det fra i dag.

Fra mai kan man teste opptil 100 000 personer i uka. Det er forskere ved NTNU og St. Olavs Hospital som skal ha æren for den økte testkapasiteten.

- På rekordtid har de utviklet en metode som gjør helsetjenesten mindre avhengig av reagenser, sier Høie.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!