Advarer mot opprør i hele Irak

Sjiamilits slår tilbake mot irakisk storoffensiv i oljerike Basra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tilhengere av den ytterliggående sjialederen Moqtada al-Sadr har gått inn for en nasjonal ulydighetskampanje for å stanse angrepene mot Mahdi-hæren.

Erklæringen fra al-Sadrs hovedkvarter i Najaf er en respons på irakiske sikkerhets-styrkers storoffensiv mot den oljerike byen Basra i Sør-Irak.

I dag ble fire mennesker drept og minst 18 skadd da sikkerhetsstyrkene støtte sammen med medlemmer fra sjiamilitsen, melder nyhetsbyrået AFP.

15 000 soldater

Etter at britene trakk seg ut av Basra i desember, har det brutt ut rivalisering mellom Badr-organisasjonen alliert med den mektige Abdel Aziz al-Hakim og et mindre sjiamuslimsk parti.

Derfor iverksatte irakiske sikkerhetsstyrker i går en operasjon rettet mot Mahdi-hæren.  Til sammen ni mennesker er drept, og BBC melder at så mange som 15 000 soldater kan være involvert i kampene.

Fjernsynsbilder viser irakisk soldater som løper gjennom gatene og skyter, og søker dekning bak ambulanser som raser forbi. Tjukk røyk fra eksplosjoner ligger over byen, sørøst for Bagdad.

Advarer

Sjialederen Moqtada al-Sadr, som erklærte våpenhvile i august og som gikk inn for å forlenge den i forrige måned, sier nå i en uttalelse at de ikke aksepterer de irakiske styrkenes framferd.

PORTFORBUD: Irakiske sikkerhetsstyrker innførte i går portforbud  på nattestid i byen Basra, 550 kilometer sørøst for Bagdad. Der er så mange som 15 000 soldater satt inn i en storoffensiv for å få slutt på rivaliseringen mellom væpnede grupper. Foto: AP Photo/Nabil al-Jurani/SCANPIX
PORTFORBUD: Irakiske sikkerhetsstyrker innførte i går portforbud på nattestid i byen Basra, 550 kilometer sørøst for Bagdad. Der er så mange som 15 000 soldater satt inn i en storoffensiv for å få slutt på rivaliseringen mellom væpnede grupper. Foto: AP Photo/Nabil al-Jurani/SCANPIX Vis mer

- Vi oppfordrer alle irakere til å holde seg unna i første omgang. Og hvis den irakiske regjeringen ikke respekterer folks krav, vil steg to være å erklære sivilt opprør i Bagdad og alle andre provinser, sier al-Sadr.

Al-Sadrs våpenhvile er kommet under press etter som flere medlemmer av hans sjiamilits er blitt pågrepet de siste ukene.

I Basra har det skjedd en rekke kidnappinger og attentater, fordi væpnede grupper kjemper om kontrollen over lukrative smuglerruter. 

I forrige måned ble en journalist fra CBS og hans irakiske tok kidnappet fra et hotell. Irakeren ble løslatt, men briten holdes fortsatt fanget.

Advarer mot opprør i hele Irak