Advarer mot organisert Lego-kriminalitet

Sleipe Lego-tyver har en helt egen bruksanvisning.

POPULÆRT TYVGODS: Lego har nå blitt så dyrt at enkelte tyver spesialiserer seg på de populære plastbrikkene. Foto: Carbone14 / Flickr / Creative Commons
POPULÆRT TYVGODS: Lego har nå blitt så dyrt at enkelte tyver spesialiserer seg på de populære plastbrikkene. Foto: Carbone14 / Flickr / Creative CommonsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er den britiske avisen The Telegraph som i dag advarer mot en ny internasjonal tyveri-trend: Lego-tyveri.

Og det er ikke barnestreker det er snakk om. Prisene på sjeldne Lego-sett er nå så høye at det finnes tyveribander som spesialiserer seg på stjele sjeldene Lego-sett og brikker.

En uåpnet eske med Frihetsgudinnen i Lego (2899 brikker) fra 2000 går nå for over 60 000 kroner, skriver The Telegraph. På ebay selges ubrukte Star Wars-sett for over 10 000 kroner.

Perfekt tyvgods Lego veier lite, er lett å selge, øker i verdi over tid og er vanskelig å spore, sier erfarne Lego-selgere.

- Det er ikke noe merkelig at folk stjeler Lego, sier Nathan Francis, som selger Lego på hobbybasis.

I USA har det blitt avdekket flere store Lego-tyverier. I Phoenix brukte politiet fire måneder på å etterforske en firerbande som hadde stjålet Lego for over en million kroner fra  byens lekebutikker.

- Det som er virkelig trist er at dette er butikker for barn, sa James Holmes, talsmann for Phoenix-politiet, etter pågripelsen tidligere denne måneden.

Kvinnelig stortyv Samme uke ble det kjent at en 53 år gammel dame Fra Long Island var blitt siktet for å ha stjålet 800 Lego-sett til en samlet verdi av rundt 360 000 kroner.

Tidligere i sommer ble det kjent at politiet i Australia jaktet på etter en eller flere tyver som hadde stjålet Lego for over 400 000 kroner i en serie tyverier over to delstater.

Ikke bare pengene I 2012 ble en IT-millionær fra Silicon Valley avslørt som storstilt Lego-tyv. Mannen viste seg å ha solgt stjålet Lego for flere hundre tusen fra sin amerikanske millionvilla.

- Den avanserte måten denne forbrytelsen ble gjennomført på, og all tiden og pengene som ble brukt, tyder på at det var noe annet enn penger som drev han til det, sa Cindy Seeley Hendrickson fra den lokale påtalemyndigheten etter pågripelsen.