Advarer mot pakistanske terrorister

Men terrorisme blant annengenerasjons- innvandrere ikke påvist i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PST-sjefen Knytter terrorfaren til innvandrere

(Dagbladet.no): Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er mer bekymret for andre- og tredjegenerasjonsinnvandrere enn asylsøkere når det gjelder mulig framtidig terror i Norge.

- Den største utfordringen når det gjelder forebygging av terrorisme, er knyttet til egne statsborgere. I Europa er det først og fremst andre- og tredjegenerasjons innvandrere som utgjør faren. Ikke asylsøkere, slik mange synes å tro, sa PST-sjef Jørn Holme på et miniseminar om bekjempelse av terrorisme på Stortinget i dag.

Holme får støtte av forskere ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

- Dette er det mønsteret vi har sett i Europa. Det vi ikke har visst, er i hvilken grad dette gjelder i Norge. Til nå har man trodd at disse miljøene er for små til å utvikle seg uten tilsig utenfra, sier FFI-forsker Brynjar Lia.

Terroraktiviterer i Europa har tidligere først og fremst vært dominert av nordafrikanske personer. FFI-forsker Petter Nesser sier at de siste årene har man sett stadig flere nasjonaliteter involvert.

- Siden 2003 har man flere ganger sett at personer med pakistansk bakgrunn har blitt arrestert og mistenkt for terroraktiviteter, sier Nesser til Dagbladet.no.

I mars 2004 ble det avslørt at flere pakistanere av britisk opprinnelse planla bombeaksjoner i London. Flere britisk-pakistanere var også involvert i London-bombene i fjor sommer. Pakistanere har også vært involvert i terroraktiviter i andre europeiske land.

Yngre terrorister

Nesser sier at terroristene blir stadig yngre, og i mindre grad kan knyttes direkte til al-Qaida.

- Vi ser flere trender. Den ene er at de blir yngre, den andre er at koblinger til al-Qaida er blitt vanskeligere å identifisere, eller at den er ikke-eksisterende. Vi ser også eksempler på at kvinner har hatt aktive roller i terrornettverk, og at terrorgruppene begynner å bli mer multinasjonale.

I noen terroraksjoner har spor ledet mot Norge, blant annet bombene i Madrid. Flere personer som har vært i Norge de siste årene, har seinere blitt koblet til terrornettverk i Europa.

- Det gjelder blant annet flere algirere som var her sommeren 2004, som seinere har blitt arrestert i Italia mistenkt for planlegging av terroraksjoner, sier Nesser.

Nesser sier det ikke finnes bevis for at det har blitt planlagt terroraksjoner i Norge, men tror grupper i Norge kan ha bidratt med støtte til terrorgrupper i andre land.

- Det kan dreie seg om anskaffelse av våpen, eller propaganda. I Danmark er det avslørt et miljø for det meste bestående av unge annengenerasjons innvandrere fra Nord-Afrika som planla en terroraksjon i Bosnia.

Nesser advarer mot å stemple hele grupper av innvandrere.

- Vi må huske at dette er en subkultur bestående av voldelige fundamentalister, og at de utgjør en like stor trussel mot innvandrermiljøene som mot resten av befolkningen. De aller fleste innvandrere tar klar avstand terrorisme og vold.

INNFØDTE TERRORISTER: Flere av personene som sto bak bombingene i London i fjor hadde britisk bakgrunn.