Advarer mot pappa-ran

Fedrene i Arbeiderpartiet mener Høyre vil reversere likestillingen ved å fjerne pappapermisjonen.

PAPPA FOR PERM: Arbeiderpartiets pappaer advarer mot fjerning av fedrekvoten. I forgrunnen Geir Waage med sin seks måneder gamle datter Ina. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
PAPPA FOR PERM: Arbeiderpartiets pappaer advarer mot fjerning av fedrekvoten. I forgrunnen Geir Waage med sin seks måneder gamle datter Ina. Foto: Vegard Grøtt / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå samler Ap-pappaene seg i protest.

-Vi på bildet vil markere at vi sier nei til Høyres pappa-ran og sloss for like gode muligheter som kvinner, sier Arild Stokkan-Grande, familiepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet.

Verdens beste
Høyre og Fremskrittspartiet mener familiene selv bør bestemme hvordan permisjonen skal tas ut etter at barn er født.

Feil strategi, hevder representantene for det største regjeringspartiet.

-Norge har verdens beste fedre. Vi er mer sammen med barna, tar mer ansvar i hjemmet og bidrar mer til likestilling for kvinner enn noe annet land. Dette har ikke kommet av seg selv. En av hovedårsakene er pappakvoten, sier Arild Stokkan-Grande.

Uheldig politikk
Den tidligere lederen av Mannspanelet mener Høyre ikke bryr seg.

-De vet at færre fedre blir hjemme ved å fjerne ordningen og står sammen med Frp om en veldig uheldig politikk på dette området, noe som illustrer det store skillet mellom høyresida og venstresida.

Høyre prøver å framstille det som at det nærmest er tilfeldig at vi er der vi er i dag. Men vi vet at det skyldes offensiv familiepolitikk med økning i foreldrepermisjon og øremerket pappatid, aktive grep for å få flere kvinner inn i næringsliv og arbeidsliv og en arbeidslivspolitikk som beskytter familien, sier Arild Stokkan-Grande.

Hindres av mor
Han poengterer at mange menn ønsker å være sammen med barna, men hindres av arbeidsgiver og av mødre som vil bruke permisjonstida selv.

-Disse mennene mister muligheten til å være hjemme uten å ha den rettigheten i hånda. Jeg synes det er viktig at vi som menn som står opp for hverandre, og at vi har arbeidsgivere som ønsker at menn skal kombinere og omsorg. Derfor er jeg så glad for at NHO står i fremste rekke for å opprettholde pappapermen. Menn som har det godt hjemme, presterer bedre på jobben, sier Stokkan-Grande.

Resultatet Erna
Han forundres over at nettopp Høyre og Frp vil fjerne pappakvoten.

-Nå er det en helt naturlig ting at kvinner kan være partiledere, det er ikke lenge siden det var oppsiktsvekkende. Husk at det også er et resultat av kampen for likestilling. Må si jeg hadde forventet at kvinnelige partiledere var mer opptatt av dette, sier Stokkan-Grande.

Bestem selv!
Lederen for Høyres Kvinneforum, Julie Brodtkorb, rister på hodet av argumentasjonen.

-Vi har respekt for at hver familie er ulik og vil ha et system som tilpasser seg familien, ikke omvendt. Høyre sier: Vær så god, her har dere en familiepermisjon, organiser den som dere vil selv, hvem som er hjemme når, legger ikke vi oss opp i, forklarer Julie Brodtkorb.

Hun understreker viktigheten av ikke å gripe inn i familiens frihet.
-Vi trenger ikke et mer rigid system, men et mer fleksibelt system. Da må vi slutte å regulere ihjel familiene og ha tiltro til at de selv vet best hvordan de skal organisere sin hverdag. To utearbeidende trenger mest mulig fleksibilitet for å løse tidsklemma, sier Julie Brodtkorb.

Ap overstyrer
Fremskrittspartiet mener Arbeiderpartiets holdning er nedlatende.
-De mener åpenbart at moderne kvinner og menn ikke er i stand til å foreta egne valg i egne liv. Fremskrittspartiet har tiltro til at valgfrihet og fleksibilitet er noe den enkelte familie er i stand til å ivareta selv.

Familiene klarer å fordele foreldrepermisjonen mellom seg på en utmerket måte uten at Arbeiderpartiet kommer med statlige reguleringer som overstyrer folks mulighet for å tilpasse hverdagen til sine behov, sier partileder Siv Jensen.