Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot påskesola: - Jeg mistet selv huden

Høyrepolitiker og farmasøyt Sveinung Stensland advarer nordmenn mot solfylt påskeuke og ber om solkremvett: - Dette er et viktig folkehelsetiltak.

ADVARER: Sveinung Stensland tror nordmenn er for dårlige på å smøre seg, og anbefaler minst faktor 15 men aller helst faktor 30. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ADVARER: Sveinung Stensland tror nordmenn er for dårlige på å smøre seg, og anbefaler minst faktor 15 men aller helst faktor 30. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange nordmenn har nå tatt seg opp til fjellet i påska til strålende værmeldinger. Skiturer og avslapping i solveggen står på manges liste i ferien, men man bør være ekstra var.

På grunn av at årets påske kommer seint og sola henger høyt, bør man spille på lag med sola for huden sin del.

- Det er jo helt magisk påskevær i år, men UV-strålingen er ganske høy, sier høyrepolitiker og tidligere farmasøyt, Sveinung Stensland.

KRAFTIG: De fleste solhungrige nordmenn gleder seg til påske, men det kan også bli for mye av det gode. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KRAFTIG: De fleste solhungrige nordmenn gleder seg til påske, men det kan også bli for mye av det gode. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Farlige solingsvaner

Etter mørketida er det mange som klør etter å få litt farge på kroppen, men det er nettopp denne vanen som er skummel.

- Vi er i underskudd på sol og varme, så vil man rett og slett bli brun i en fei, sier Stensland.

Norge er i verdenstoppen når det kommer til føflekkreft, noe som har økt betraktelig i etterkrigstida, ifølge Kreftregisteret. Dette skyldes trolig økt bruk av solarium og endrede solingsvaner.

- Neste gang du er i Syden kan du se at det stort sett bare er nordmenn som ligger i sola midt på dagen, sier Stensland som har jobbet som farmasøyt i 20 år.

Farlige UV-stråler

Sola vil skinne høyt og fint i påsken, og spesielt på fjellet. UV-strålene vil være moderat kraftige. Disse strålingene er skadelige og kan føre til hudkreft.

Opp mot 90 prosent av tilfellene ved hudkreft har sammenheng med UV-stråler fra sol og solarium.

- UV-stråler er det som gjør at vi blir brune, men det skader også DNA-et vårt. Kreft kommer av solskadene, og jo mer UV-stråler huden får jo større er risikoen for skader om du ikke beskytter deg, sier Stensland.

Han understreker også at det handler om genetikk, og at nordisk hud er mer utsatt for solbrenthet og også kreft ved overdrevent soling.

UTEPILS TIL BLODPRIS: Så snart sola titter frem, er det flere steder som åpner for uteservering av mat og drikke. Den norske ølen er kjent for å være dyr i internasjonal sammenheng, men hvor mye er vi egentlig villige til å betale for en kald øl når det frister som mest? Video: Ørjan Ryland Vis mer

- Ikke gå under faktor 15

Stensland anbefaler nordmenn å bruke minst faktor 15, men aller helst skulle han likt å se høyere faktor i tursekkene til nordmenn i påska.

Selv smører han seg to ganger daglig med solfaktor 30 når han er mye ute i sterk sol.

- Jeg mener jo at nordmenn på tur i fjellet bør ha solfaktor 30 og gjerne en solblokk. Alt under faktor 15 er en vits, sier han.

Han mener også at nordmenn slurver for mye med å gi huden fukt etter en solfylt dag ute. En god fuktighetskrem kan hjelpe til med dette i tillegg til en høy faktor på dagen.

- Dette er et viktig folkehelsetiltak, sier Stensland.

SOLFYLT PÅSKE: Det er meldt strålende sol stort sett hele uka i årets påskeferie. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
SOLFYLT PÅSKE: Det er meldt strålende sol stort sett hele uka i årets påskeferie. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer

Mistet huden

Den tidligere farmasøyten følger solvettreglene flittig i dag, men han har selv opplevd solas kraftige stråling.

- Jeg mistet selv huden en gang jeg ble kraftig solbrent. Jeg har vært hudløs. Jeg jobba i hagen og glemte å smøre meg. Det er fort gjort, sier han.

Stensland forteller at huden fort tar skade om strålingen er sterk, for noen kan man oppleve å bli solbrent på under en time.

Jevnere brunfarge med solkrem

Stensland understreker at huden heller ikke holder på brunfargen særlig lenge om man ikke smører seg.

- Med solkrem får du en jevnere og finere brunfarge. Du blir fortsatt brun, men du slipper å bli brent, sier han.

Om man har en lysere og mer sart hudtype, anbefaler Stensland å bruke en høyere faktor enn 30.

Han anbefaler også å ta i bruk solbriller da snøen reflekterer sol sterkt, og man kan bli snøblind. Han sier at man bør stole på ekspertene i apotek og parfymerier for en god solkrem som beskytter effektivt mot strålingen.

Med disse forholdsreglene mener Stensland man vil nyte godt av den solskinnsfylte påskeuka.

- Folk må kose seg. Sol og friluftsliv er veldig bra, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!