«Healthy Coke»

Advarer mot populær «brus»-trend

Den alternative brus-drikken kan etse vekk emaljen på tennene dine, advarer tannleger.

BRUS: Tannleger advarer mot en populær alternativ brus-drikk bestående av balsamico og boblevann. Ifølge ny studie skader alle syreholdige drikker tannemaljen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
BRUS: Tannleger advarer mot en populær alternativ brus-drikk bestående av balsamico og boblevann. Ifølge ny studie skader alle syreholdige drikker tannemaljen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

En video som hevder at det å blande balsamicoeddik og boblevann vil gi deg en sunnere «brus» er sett av over 6,3 millioner på TikTok.

Drikken blir kalt «Healthy Coke» og har fått litt av et fotfeste på plattformen.

Nå har tannlegene i den amerikanske tannlegeforeningen American Dental Association gått ut med en advarsel til de som vil prøve, ifølge det vitenskapelige nettstedet Study Finds.

- Større risiko

Tannlegenes advarsel er tydelig og klar: Blander du syrer inn i sukkerfrie drikker, kan det føre til at emaljen på tennene dine etser bort (erosjon).

- Jeg elsker balsamicoeddik, men jeg liker den bedre på salaten enn i glasset jeg drikker av. Det er mye bedre for tennene mine, enn å bade dem i en blanding av to syrer, sier Edmond Hewlett i en pressemelding.

Han er talsperson for American Dental Association.

- Jo surere drikken er, jo større er risikoen for tannerosjon dersom du drikker den ofte, sier Hewlett.

Studien, som er publisert i det fagfellevurderte vitenskapelige tidsskriftet JADA Foundational Science, understreker hvor viktig det er å begrense inntaket av syreholdige drikker.

- Kan misfarge tennene

Syreholdige drikker kan slite ned emaljen som beskytter tennene. Prosessen, som kalles for erosjon, er permanent, opplyser forskerne.

- Tannerosjon kan åpne døra for bakterier som kan forårsake hull eller infeksjoner. I tillegg kan det misfarge tennene, ettersom den hvite emaljen blir slitt vekk og avdekker det gule laget som ligger under, skriver de.

MELKETANN: Å trekke melketenner er som regel ikke så gøy. Onkelen til sju år gamle Thomas kom på en lys idé om å knyte en tråd rundt tanna som var festet til en radiostyrt bil. Se hvordan det gikk. Video: Jens Ivar Melås Vis mer

I studien ville forskerne finne ut om tre forskjellige populære drikkevarianter kan forårsake tannerosjon.

De tok for seg vann uten kullsyre, boblevann med smak og vanlig boblevann uten smakstilsetninger.

De la ekte mennesketenner ned i sju forskjellige sukkerfrie drikker, samt én brus med sukker i for å sammenlikne, for å se hva som skjedde.

Gjelder også sukkerfri brus

Slik lot de tennene ligge i 24 timer, noe som forskerne mener at gjenskaper et års normalt forbruk av disse drikkene.

Da de målte resultatene av brus med sukker opp imot brus uten sukker, fant de ut av syrene i begge drikkene førte til erosjon i emaljen.

Det var med andre ord syreinnholdet - og ikke søtningsstoffet - som hadde mest å si for tannemaljens del.

Forskere fant også ut at smaksatt boblevann også forårsaket erosjon, selv om det var mindre enn det de så med brus og sukkerfri brus.

- Den eneste drikken i studien som ikke førte til erosjon i tannemaljen, var flaskevann uten smakstilsetninger og kullsyre, skriver de.

- Nyt med moderasjon

Selv om den populære TikTok-drikken ikke ble testet spesifikt i denne studien, påpeker forskerne at den likner på de andre sukkerfrie, syreholdige drikkene de testet.

- Folk finner kullsyreholdige drikker forfriskende, spesielt på denne tida av året. Nyt dem i moderasjon, og helst sammen med et måltid, sier Hewlett, og legger til:

- Hvis du ser etter noe å drikke som faktisk er sunt for tannhelsa di, så er vanlig vann - inkludert fluortilsatt vann fra krana - eller melk, alltid et godt valg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer