Advarer mot psykologiske tester på Facebook

Psykologforeningen mener sårbare kan få tilbakemeldinger som er svært vanskelige å håndtere.

ADVARER: Psykolog Andreas Høstmælingen frykter at Facebooks psykologi-tester kan føre til selvmord hos folk med problemer. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
ADVARER: Psykolog Andreas Høstmælingen frykter at Facebooks psykologi-tester kan føre til selvmord hos folk med problemer. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Psykologi- foreningen frykter at mennesker som tar avanserte tester på Facebook og andre sosiale nettsteder lærer seg å lure psykologene, manipulere hjelpeapparatet og i verste fall begår selvmord av svarene de får.

På flere nettsteder, blant annet nettsamfunnet Facebook, kan brukere ta tester og evaluere sin egen psyke.

Frykter for liv- For mange vil det være uskyldig moro, men for sårbare kan tilbakemeldingen fra en slik test være fryktelig vond og vanskelig å håndtere. Det kan skape store vansker for folk, sier rådgiver ved fagavdelingen i Norsk psykologforening, Andreas Høstmælingen.

Foreningen frykter at liv kan gå tapt.

- I ytterste konsekvens. Det som skjedde med Kaja Bordevich Ballo (20) kan være et eksempel på hvor galt det kan gå, sier Høstmælingen, som understreker at svar fra personlighets- og evnetester både må tolkes og formidles av kvalifisert fagpersonell.

Begikk selvmordDen 20-år jenta, datter av lege og tidligere stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo (SV), tok i april 2008 sitt eget liv etter å ha tatt en personlighetstest hos den omstridte Scientologikirken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer