Advarer mot psykologiske tester på Facebook

Psykologforeningen mener sårbare kan få tilbakemeldinger som er svært vanskelige å håndtere.

ADVARER: Psykolog Andreas Høstmælingen frykter at Facebooks psykologi-tester kan føre til selvmord hos folk med problemer. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
ADVARER: Psykolog Andreas Høstmælingen frykter at Facebooks psykologi-tester kan føre til selvmord hos folk med problemer. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Psykologi- foreningen frykter at mennesker som tar avanserte tester på Facebook og andre sosiale nettsteder lærer seg å lure psykologene, manipulere hjelpeapparatet og i verste fall begår selvmord av svarene de får.

På flere nettsteder, blant annet nettsamfunnet Facebook, kan brukere ta tester og evaluere sin egen psyke.

Frykter for liv- For mange vil det være uskyldig moro, men for sårbare kan tilbakemeldingen fra en slik test være fryktelig vond og vanskelig å håndtere. Det kan skape store vansker for folk, sier rådgiver ved fagavdelingen i Norsk psykologforening, Andreas Høstmælingen.

Foreningen frykter at liv kan gå tapt.

- I ytterste konsekvens. Det som skjedde med Kaja Bordevich Ballo (20) kan være et eksempel på hvor galt det kan gå, sier Høstmælingen, som understreker at svar fra personlighets- og evnetester både må tolkes og formidles av kvalifisert fagpersonell.

Begikk selvmordDen 20-år jenta, datter av lege og tidligere stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo (SV), tok i april 2008 sitt eget liv etter å ha tatt en personlighetstest hos den omstridte Scientologikirken.

Testen stemplet henne som «kraftig deprimert», «uansvarlig», og «hyperkritisk».

I en pose i leiligheten lå skjemaet med de nedslående konklusjonene og en lapp hvor hun ba om unnskyldning for at hun «ikke klarte noen ting».

Scientologi-testen, som inneholder spørsmål som «synger eller plystrer du ofte bare for moro skyld?» har senere blitt slaktet og stemplet som useriøs og uetisk.

Blekk-testPsykologforeningen bestemte seg for å advare da de oppdaget at Facebook-brukere kan teste seg ved hjelp av såkalte Rorschach-metoden, som bruker blekk-trykk som utgangspunkt, blant annet i et forsøke på å avdekke schizofreni, bipolar lidelse og splittet personlighet hos pasienter.

Høstmælingen
mener andre verktøy også kan miste sin verdi.

- Det tar mange år, og koster mange penger, å utvikle og kvalitetssikre tester. Hvis de spres med alle svar og vurderinger, fører det til at gode psykologiske metoder blir ødelagt. Det går utover pasienter og helsevesen.

Kan lure helsevesenetDiagnoser kan også utløse eller stanse rettigheter fra staten.

- Dersom folk vet hva de skal svare for å få hjelp, eller det motsatte, så har vi et problem, sier Høstmælingen.

Forsker og psykolog Leif Edward Ottesen Kennair mener psykologifaget må åpne for offentlig debatt, men er samtidig skeptisk til at verktøy for psykologer offentliggjøres.

- Ikke sannhetenHan mener enkelte tester, som Rorschach-metoden, ofte ender med at psykologene legger sitt faglige skjønn til grunn uansett og at innholdet i testen bør debatteres.

- Psykologenes konklusjoner etter en slik test er svært subjektive og det er viktig at folk der ute lærer at tester ikke er det samme som sannheten, sier Kennair, som leder Psykologisk institutt ved NTNU i Trondheim.

NISSER? Det er en typisk skandinavisk assosisjon til dette bildet som er nummer to i Rorschach-testen. Psykologene som bruker testen i behandlingen vil ikke at vi skal vite hva andre svarer på testen. Foto: WIKIMEDIA
NISSER? Det er en typisk skandinavisk assosisjon til dette bildet som er nummer to i Rorschach-testen. Psykologene som bruker testen i behandlingen vil ikke at vi skal vite hva andre svarer på testen. Foto: WIKIMEDIA Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer