Advarer mot pyramidespill på nettet

STAVANGER (NTB): Rask profitt, provisjoner og fete bonusordninger er kjennetegn handel på internett, såkalt nettverkshandel. Men virksomheten balanserer på grensen av loven, og det er sjelden forventningene blir innfridd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Inngangsbilletten er ofte høy. Når selskapet har fått inn nok penger, avvikles det og innskyterne får ingenting igjen, sier spesialetterforsker Leif Alvær ved Økokrim, til NTB.

Han viser til en mengde tilfeller hvor amerikanske selskap som driver med nettverkshandel har etablert seg i Norge. De fleste ligger i grenseland av Lotterilovens paragraf 16 om pyramidespill.

Pyramide

Nettverkshandel deles inn i tre grupper;

  • salg av rettigheter til å delta i spillet,
  • salg av varer og salg av tjenester.

    Førstnevnte er klart ulovlig, mens salg av varer som regel er godt innenfor lovens rammer. Det er ved salg av tjenester de juridiske problemene oppstår.
    I Nord-Trøndelag har Forbrukerrådet nylig advart mot et nyetablert nettverk-selskap. Selskapet, som er et amerikansk reiseselskap, tilbyr folk bonus for verving av medlemmer, provisjon ved salg av reiser og rabatter på hotell. Inngangsbilletten er 7500 kroner.
    - Driften ligger helt i grenseland. Hvorvidt virksomheten er ulovlig, kommer an på hvordan de opptrer, sier Alvær.